Leestijd: 5 minuten

Asian raisins

Stichting Asian Raisins is een Nederlands belangenorganisatie: een antiracisme organisatie en mediaplatform die via aansprekende en proactieve campagnes sociale problemen zichtbaar en bespreekbaar maakt.

Wij bewegen overheden, onderwijsinstellingen, de media en individuen tot het uitbannen van (onbewust) racisme en discriminatie.

Asian Raisins zet zich in voor het verspreiden van kennis en het creëren van bewustwording in Nederland over racisme en discriminatie tegen Aziaten.

nieuws

Interview: Met kunstenaar en activist Sioejeng Tsao

In de rubriek Asian Praisings lichten we verschillende mensen met Aziatische roots uit. Met korte...

lees meer

Interview: Nikwi Hoogland Oprichter van Stichting Adoptiepedia

Nikwi Hoogland (25) is oprichtster en directeur van stichting Adoptiepedia. Stichting Adopiepedia is een belangenorganisatie...

lees meer

Waarom we ons beklag doen over het coronalied van Gaarthuis

Geschreven door Lisa Alman Yapari. Ze is derde generatie Peranakan Chinees met diepe roots in...

lees meer

Voorbeelden van ‘Het Is Maar Een Grapje’

Schrijver en maker van deze blog is Roos Smeets. Zij is 20 jaar en op...

lees meer

Interview: met editorial en boeken illustrator Chuan Ming Ong

In de rubriek Asian Praisings lichten we verschillende mensen met Aziatische roots uit. Met korte...

lees meer

Podcast: We Moeten Praten

We moeten praten “We worden vergeten alsof wij niet te maken hebben met racisme en...

lees meer

Op de hoogte blijven?

Wil je meer weten wat er allemaal afspeelt bij het leven van verschillende Oost- en Zuidoost-Aziatische Nederlanders? Dan vertellen wij dit graag via onze nieuwsbrief!

word je gediscrimineerd? Kom in actie!

help mee

Wil jij ook dat Aziatische Nederlanders beter gerepresenteerd worden? Weet jij als geen ander hoe je het Nederlandse publiek bereikt? Ben je behendig met persberichten en (social) media kanalen? Als bestuurslid Marketing en Communicatie bepaal jij het communicatieplan om awareness te creëren voor discriminatie jegens mensen met een Aziatisch uiterlijk of achtergrond. 

wat gaan we doen

HOE GAAN WE SAMEN DE STRIJD AAN?

Van Koreaans tot Thais, van Filipijns tot Sri Lankaans, van Indonesisch tot Vietnamees en van vol- tot dubbelbloed etc. ALLE AZIATISCHE NEDERLANDERS. You get it. ✨
Wij realiseren ons dat bovengenoemde racistische uitingen niet alleen jegens één bepaalde bevolkingsgroep gericht is. Alles wordt op één hoop gegooid. Het is daarom logisch dat er een overkoepelende community is die opkomt voor alle Aziatische Nederlanders met betrekking tot ons gemeenschappelijke probleem. Met andere woorden, er is nog geen organisatie die zich volledig, onafhankelijk en deskundig hier tegen inzet. In plaats van verschillende kleine communities verspreid over Nederland worden wij één grote en hechte community: Asian Raisins!
Niet onbelangrijk is dat wij als Asian Raisins ons ook uitspreken over misstanden die andere minderheden raken in Nederland en onze solidariteit tonen!

Diverse instituten waaronder de politie stellen dat er tot op heden nog te weinig cijfers en gegevens zijn over racisme en discriminatie tegen Aziatische Nederlanders. Daarom zal Asian Raisins inzetten voor een veilig meldpunt zodat hierover gegevens worden verzameld. Met het meldpunt laten wij zien dat mensen hier niet alleen in staan maar dat het dagelijks en structureel voorkomt. Vervelende ervaringen hoeven niet langer opgekropt te worden. Bij Asian Raisins wordt je gehoord en gesteund.

Asian Raisins zal relevante en educatieve content plaatsen over racisme en discriminatie tegen Aziaten Zoals:

🌼Q&A’s met experts waar je alle vragen kan stellen;
🌼 educatieve video’s;
🌼 podcasts;
🌼debatavonden;

🌼interviews;
🌼 en nog veel meer.
Asian Raisins zal ook binnen de community bewustwording creëren over verschillende onderwerpen en deze bespreekbaar maken zoals:
🌼 taboes;
🌼seksualiteit; 🌈
🌼 genders;
🌼 inclusiviteit;
🌼privileges;
🌼 en nog veel meer.

Daarnaast zal Asian Raisins informatie verspreiden over het melden bij antidiscriminatiebureaus en het doen van aangiftes bij de politie.

De Nederlandse overheid, het onderwijs, de media en invloedrijke personen en organisaties zijn zich niet bewust van racisme en discriminatie van Aziaten. Het wordt nog te veel genormaliseerd. Gelukkig zien wij op andere gebieden dat racisme wel wordt erkend zoals in het Nederlandse voetbal. Het kabinet trekt de komende drie jaar 14 miljoen euro uit om racisme in het voetbal aan te pakken.(4) Daarom is Asian Raisins ervan overtuigd dat racisme ook buiten het voetbal aanwezig is. Als er al 14 miljoen euro voor drie jaar nodig is om het racisme in het voetbal te bestrijden, hoeveel is er dan voor nodig om het racisme in Nederland te bestrijden? 💫
Een andere methode is dat Asian Raisins een politiek manifest zal opstellen en aanbieden aan Nederlandse politiek.

Op de bijeenkomsten en evenementen kunnen leden van elkaar ontmoeten. Daarnaast kunnen we samen nadenken over de richting van de community, ideeën uitwisselen, netwerken, verhalen delen etc.
Het begint meestal met een microagressie, vervolgens verandert dat in kleineren (grapjes), daarna tot pesten en uiteindelijk leidt het tot echte haat. Ook al zijn “gelukkig” de meeste volwassenen onder ons er heelhuids van af gekomen in onze jeugd. Wij moeten dan ook de jeugd en de volgende generaties beschermen tegen discriminatie en racisme. Nodig daarom je nichtjes, neefjes, broertjes en zusjes ook uit zodat zij niet hoeven me te maken wat de meesten van ons hebben meegemaakt.
Als jullie nog wat willen toevoegen, of veranderen let me know! Bedankt voor jullie aandacht. Dit kan ik helaas niet mijn eentje doen.