Leestijd: 4 minuten

Afgelopen maart kwam er een melding over een schadelijk artikel op de blog van BlijGezond. Dit artikel beledigde de Aziatische gemeenschap. Hierdoor besloot Asian Raisins in actie te komen en de redactrice van de blog hierop aan te spreken. In het artikel werden stereotyperende uitspraken gemaakt zonder bronvermelding.

Chinees eten tijdens de zwangerschap zou volgens het artikel kunnen leiden tot een miskraam, vroeggeboorte of aangeboren afwijkingen. Ook beweerde de website dat de keukens van Chinese restaurants de smerigste keukens zouden zijn van alle restaurants. Daardoor zouden mensen ziek zijn geworden na het eten van Chinees of Indisch voedsel.

Een kijkje in de Chinese keuken zou de Nederlander niet gegund zijn. Dit duidt erop dat klanten zouden schrikken van de staat waarin de plek waar Chinees eten wordt bereid zou verkeren.  

Asian Raisins besloot de racistische beweringen in het artikel te bespreken met de redactrice van BlijGezond (https://www.blijgezond.nl). Hieruit volgde dat het desbetreffende artikel is aangepast en er bronvermelding is toegevoegd.

50 Foods That Are Super Healthy

Verloop contact

Op 13 april heeft Asian Raisins via de mail een brief gestuurd naar de redactrice. Hierin werd uitgelegd waarom diverse uitspraken en beweringen in het artikel schadelijk zouden zijn voor de Aziatische gemeenschap. Per slot van rekening zouden de uitspraken ook niet eens waar zijn. Het verspreiden van de uitspraken op de site zou onterecht kunnen leiden tot een slechte reputatie van de Chinese keuken. Dit zou een ramp betekenen voor de 1600 (bron) Chinees-Indische restaurants in Nederland. Ook vooroordelen over de Aziatische keuken en over de Aziatische bevolking zouden zo versterkt kunnen worden. Met de bewering in het artikel over de slechte hygiëne in Chinese keukens kunnen er indirect aannames worden gedaan over de hygiëne van Aziaten zelf.

Het artikel is dezelfde dag nog aangepast. Er is door de redactrice met verontwaardiging gereageerd op de toon die Asian Raisins zou hebben gebruikt in hun brief. De hobby website BlijGezond zou toch maar een kleine invloed hebben.

Hong Kong (restaurant Leiden) - Wikipedia

Resultaat contact

Asian Raisins gaf uitleg over de  verantwoordelijkheid voor de verspreiding van misinformatie ongeacht de mate van invloed van een site. Het gebrek aan een inhoudelijk antwoord op het originele bericht van Asian Raisins werd ook aangekaart.

Ondertussen is de zaak gesloten. Asian Raisins is blij met het feit dat het artikel is aangepast. Er heerst echter nog wel teleurstelling wegens het gebrek aan een inhoudelijk gesprek met de redactrice.

Conversatie

De manier waarop dit incident zich heeft afgespeeld, is helaas niet hoe bewustwording van racisme bereikt wordt. Gebaseerd op het contact met BlijGezond blijkt dat er geen begrip wordt getoond voor de zaak. Snelle afhandeling en geen gezeur lijken de prioriteiten van de redactrice te zijn geweest. Hierdoor heeft er volgens Asian Raisins geen inzicht, erkenning of een leermoment plaatsgevonden.

Het echte probleem

Door het gebrek aan een echt gesprek wordt het belang van racismebestrijding niet begrepen. Het argument van BlijGezond dat de website toch maar een kleine invloed zou hebben, is een groot deel van het probleem. Wanneer er racistische opmerkingen worden geplaatst zoals op BlijGezond, representeert dit de manier waarop mensen denken over een bepaalde bevolkingsgroep. Het is jammer dat men niet begrijpt dat deze opmerkingen net zo kwetsend zijn, wanneer deze afkomstig zijn van een kleine website. Het creëren, of hebben, van vooroordelen of aannames is namelijk ongeacht de invloed van een website een probleem. Elke keer dat er een racistische opmerking wordt geplaatst is dit er één te veel.

Het oprecht willen leren van fouten en openstaan voor gesprekken of verbetering is essentieel voor de bestrijding van stereotypering. Zonder zelfreflectie worden dezelfde fouten telkens weer herhaald en worden deze de norm.

De weg naar verbetering

Asian Raisins hoopt met al hun acties bij te dragen aan het tegengaan van grote en kleine fouten met betrekking tot racisme. Door artikelen zoals die op de website van BlijGezond aan te pakken, wordt misinformatie op het internet verminderd. Stereotyperende uitspraken over de Aziatische gemeenschap komen nog altijd te vaak voor. Het tegengaan van zowel grote als kleine invloeden op racisme wordt serieus genomen. Door simpelweg toenadering te zoeken tot de bron van racistische uitspraken en uitleg te geven, hoopt Asian Raisins op bewustwording van de verantwoordelijkheid die de bron heeft.  

Juist met het openstaan voor een oprecht gesprek, kan er voor iedereen veel bereikt worden. In het voorbeeld van BlijGezond gaat het er niet alleen om dat de misinformatie wordt verwijdert. De verwijdering is fijn, maar de realisering van de invloed die racistische opmerkingen op het internet als gevolg kunnen hebben, is de prioriteit. Met de brief naar de redactrice van BlijGezond was de intentie hiervan niet om haar aan te vallen. Het was de bedoeling om aan te geven dat de informatie op haar blog onjuist was. Stereotyperende uitspraken over de Chinese keuken kunnen zeer beledigend zijn voor de Aziatische gemeenschap. Als mensen voor andere inzichten openstaan en de tijd nemen om te luisteren, kan de wereld met dit soort kleine invloeden een heel stuk mooier worden.

Changing the Conversation | CASE

Praat verder op

asian raisins instagram  asian raisins facebook

Doneer

ar doneren

Als een non-profit belangenorganisatie voor Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland zijn wij afhankelijk van de vrijgevigheid van donateurs. Strevend naar een samenleving die open en welkom is voor iedereen, komen wij op voor de rechten van deze mensen.

WORD VRIJWILLIGER

Wil jij bijdragen aan het duurzaam maken van het geluid van Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland en échte impact maken? Bekijk dan onze vacatures.