Leestijd: 2 minuten

ACHTERGROND

Volgens cijfers van het CBS uit 2019 hebben 969.980 personen in Nederland een Aziatische migratieachtergrond. Daarnaast wonen er ook nog 217.767 expats uit Azië in Nederland.

Eind 2011 werd de Chinese bevolkingsgroep qua omvang gemeten als de vijfde groep niet-westerse allochtonen in Nederland. Zo’n 77.000 van hen zijn afkomstig uit China, Hongkong, Macau en Taiwan. Daarnaast komen circa 25.000 van hen oorspronkelijk uit Indonesië, Maleisië, Singapore, Vietnam en Suriname. Velen van hen kwamen naar Nederland voor werk of vanwege gezinsvorming en gezinshereniging. Daarnaast zijn er ook ‘kennismigranten’ die voor hun studie naar Nederland kwamen en die veel hoogopgeleide arbeidskrachten tellen. De Chinezen wonen voornamelijk in de grotere steden van Nederland. In 2008 woonde 37 procent van hen die voor 2000 na Nederland kwamen, in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Arnhem, terwijl slechts 15 procent van de gehele bevolking van Nederland daar woont.

Nederlanders met een een Aziatische migratieachtergrond
0
Expats uit Azië
0

racisme en discriminatie

De Chinese gemeenschappen worden als ‘modelminderheid’ beschouwd omdat hun leden vaak behoren tot de hoogstopgeleide en economisch meest succesvolle Nederlanders. Deze status hebben ze daarnaast ook te danken aan hun culturele neiging om geen problemen te willen veroorzaken. Veel Nederlanders maken misbruik van deze berustende houding om hun Chinese landgenoten te bespotten door middel van ‘grappen’, ‘humor’ en ‘satire’. 

 

Het toonbeeld hiervan is het coronalied van Radio 10-dj Lex Gaarthuis. Het wetenschappelijk onderzoek van socioloog Simon Weaver laat echter zien dat het publiek een verborgen racistische uitlating die wordt verpakt als grap, humor of satire, juist als overtuigender ervaart dan een openlijk racistische opmerking. Racisme en discriminatie tegen Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen kent een reeds lange geschiedenis, zowel in Nederland als in de voormalige Nederlandse koloniën zoals Nederlands-Indië en Suriname.

'Hey spleetoog!' - het is maar een grapje

Video door VICE Nederland in samenwerking met Asian Raisins

‘Sorry Baas’ Of Een Trap In Je Gezicht

Het coronalied van Radio 10-dj Lex Gaarthuis legt doelbewust een verband tussen Chinezen en het coronavirus in een tijd waarin racisme en discriminatie tegen Zuidoost- en Oost-Aziatische mensen op schrikbarende wijze is toegenomen. Daaronder vallen niet alleen intimiderende scheldpartijen op straat maar ook beledigingen en bedreigingen waarmee woningen worden beklad. Er is zelfs sprake van fysiek geweld. Zo kreeg de 16-jarige Yanii in Zaandam een trap tegen zijn hoofd terwijl de 24-jarige Cindy in Tilburg zodanig in elkaar werd geslagen dat ze een hersenschudding opliep en het bewustzijn verloor, waarna haar lichaam ook nog eens met een mes werd bewerkt. De beslissing van het Openbaar Ministerie om Gaarthuis niet te vervolgen laat Zuidoost- en Oost-Aziatische mensen in Nederland geen andere keuze dan gebruik te maken van hun eigen grondwettelijke rechten om het racisme en de discriminatie jegens hen eindelijk een halt toe te roepen.

STOP Hanky Panky Shanghai

X