jingliu-poelstra-familie
Leestijd: 3 minuten

Deze week laten we in de Facebook groep Asian Raisins live, drie documentaires zien. Zet de data 8 en 9 Mei 2020 in je agenda! Het is mogelijk om direct vragen te stellen over de documentaires tijdens deze live documentaire vertoningen.

“Hiraeth” (2020) gaat over Jingliu Poelstra en haar ervaring als Friese Chinees omtrent racisme en adoptie. “Scars of War” (2020) over Yennhi Le, dochter van een oorlogsvluchteling in haar reis naar het begrijpen van haar vader en haarzelf.
De documentaire “De Draak Onder Water” (1996) gaat over de Chinese Kung-Fu meester Zhao Qiurong (1956), hij kwam als politiek vluchteling naar Nederland.

Programma:
Vrijdag 8 Mei 2020
20:00 – 20:30 我的家 • Hiraeth – longing for home
20:30 – 21:15 Scars of War

Zaterdag 9 Mei 2020
14:00 – 15:15 De Draak Onder Water

Waar? Asian Raisins Facebook groep

Hiraeth Jingliu Poelstra 2020
Hiraeth – Jingliu Poelstra (2020)

我的家 • Hiraeth – longing for home

Hiraeth is een korte documentaire over Jingliu Poelstra, ze is geboren in Wenzhou, China en opgegroeid in Nederland. In deze documentaire volg je haar ervaring als Friese Chinees omtrent racisme en adoptie. Met welke vooroordelen heeft ze vroeger en nu mee te maken gehad? Opgegroeid als Nederlander, maar met Chinese roots. De Engelstalige titel: “Hiraeth” betekent: voor het verlangen naar een verleden waarnaar je niet terug kan.

Tijdens deze live zal Jingliu Poelstra en maker Deirdre Welmoed Breider alle vragen beantwoorden.

Scars of War

Scars Of War (2020)
Scars Of War (2020)

De Vietnam oorlog is inmiddels 45 jaar geleden, maar nog heeft deze oorlog schadelijke gevolgen, niet alleen op de Vietnamese natuur of bevolking, maar ook op families overal ter wereld, ook nu. In de documentaire ‘Scars of War’ volgen we Yennhi Le, dochter van een oorlogsvluchteling, in haar reis naar het begrijpen van haar vader en haarzelf. Hoe is het om tussen twee culturen op te groeien, en hoe neem je een oorlog uiteindelijk altijd een beetje met je mee?

De documentaire is gemaakt door Yennhi Le en Orihana Calcines. Zij zijn beide aanwezig in de chat om alle vragen te beantwoorden.

De Draak Onder Water
De Draak Onder Water (1996)

De Draak Onder Water

Portret van de Chinese Kung-Fu meester Zhao Qiurong (1956). In 1991 kwam Zhao als politiek vluchteling naar Nederland. Sindsdien voelt hij zich als de draak onder water uit het Boek der Veranderingen (Yijing 易经). Wanneer een draak onder water is houdt hij zich tijdelijk bedaard. Wachtend op een geschikt moment om weer naar boven te komen, verschuilt hij zich en geeft hij zich over aan innerlijke bespiegelingen. De documentaire schetst een beeld van het dagelijks leven van de filosofisch ingestelde asielzoeker en laat hem aan het woord over zijn inspiratiebronnen, de oosterse vechtsport, de Chinese cultuur, zijn verleden en de situatie waarin hij zich in dat moment bevindt.  

Tijdens deze live zal de zoon: Alex Zhao, de vragen beantwoorden over deze documentaire.

Bekijk ook deze documentaire: “De Ideale Allochtoon” (2020)

Praat verder op

asian raisins instagram  asian raisins facebook

Doneer

ar doneren

Als een non-profit belangenorganisatie voor Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland zijn wij afhankelijk van de vrijgevigheid van donateurs. Strevend naar een samenleving die open en welkom is voor iedereen, komen wij op voor de rechten van deze mensen.

WORD VRIJWILLIGER

Wil jij bijdragen aan het duurzaam maken van het geluid van Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland en échte impact maken? Bekijk dan onze vacatures.