Leestijd: 3 minuten

In de week van 13 maart 2023 organiseerden Pakhuis de Zwijger en Comité 21 maart de 5de editie van de Week Tegen Racisme. Dit jaar was het festival een extra bijzondere gelegenheid voor Stichting Asian Raisins: wij namen een plekje in aan de discussietafel en brachten meer Oost- en Zuidoost-Aziatische representatie. Een primeur voor de stichting en daarmee een prachtige mijlpaal. Ook liepen wij mee met de jaarlijkse demonstratie, en hebben wij hoofden doen draaien in hartje Amsterdam. 

Week Tegen Racisme

Pakhuis de Zwijger en Comité 21 maart organiseerden dit jaar van 13 t/m 16 maart de 5de editie van de jaarlijkse Week Tegen Racisme, een programma in aanloop naar de landelijke Demonstratie Tegen Racisme. Hier boden ze een interdisciplinair programma aan met theater, film, muziek, spoken word, exposities, lezingen, workshops, en dialoog. Ook werd er samengewerkt met kunstenaars uit verschillende disciplines, maatschappelijke organisaties en stadmakers. Bij dit festival agenderen Pakhuis de Zwijger, Comité 21 maart en de samenwerkende partijen jaarlijks een groot aantal onderwerpen rondom de thema’s racisme en discriminatie, zoals politiek, onderwijs, vluchtelingen-vraagstukken en klimaatracisme. 

Expositie

Op donderdag 16 maart organiseerde Stichting Stichting Asian Raisins de expositie: Reclaiming East and Southeast Asian (in)visibility: From ‘ni hao’ to stereotypes and hate crimes. What does anti-Asian racism look like in the Netherlands and how do we fight it? Het doel van de expositie was om het onzichtbare karakter van anti-Oost- en Zuidoost-Aziatisch racisme zichtbaar te maken: laten zien hoe anti-Oost- en Zuidoost-Aziatisch racisme zo genormaliseerd is in Nederland. 

We toonden hier hoe anti-Oost- en Zuidoost-Aziatisch racisme zich uit in Nederland, hoe de Oost- en Zuidoost-Aziatische gemeenschappen dit ervaren, en wat we er tegen kunnen doen. We belichtten alledaags racisme, zoals een zogenaamd welbedoelde ‘ni hao’ of andere haatvolle en racistische opmerkingen op straat en internet. Ook geïnstitutionaliseerd racisme kwam aan bod, zoals onderrepresentatie in antidiscriminatiebeleid en racisme op Nederlandse basisscholen. 

Bij de tentoonstelling toonden we ons eigen werk, denk aan de campagnes “Stop Hanky Panky Shanghai” en #iklachniet in samenwerking met Pan Asian Collective (PAC). Ook werk van andere organisaties en artiesten kreeg op deze avond een plek, waaronder werk van Chee-Han Kartosen Wong, Maaike Hartjes, Pan Asian Collective en VICE Netherlands. Hiermee belichtten we ook de andere initiatieven die zijn genomen in de strijd tegen anti-Oost- en Zuidoost-Aziatisch racisme die meer inspiratie kunnen bieden. 

Na de expositie volgde een nabespreking waarin bezoekers onder begeleiding van AR gespreksleiders stilstonden bij de tentoonstelling. Het zorgde voor enorm interessante gesprekken waarin mensen hun eigen ervaringen met dit gevoelige onderwerp deelden en uiteindelijk brainstormden over middelen om anti-Oost- en Zuidoost-Aziatisch racisme te bestrijden. Ter afsluiting gaven we alle bezoekers een flyer mee met tips en tools zodat zij weten hoe zij zelf racisme kunnen bestrijden. 

Demonstratie

Op zaterdag 18 maart liepen wij mee met de jaarlijkse Demonstratie Tegen Racisme, georganiseerd door Comité 21 maart. In het centrum van Amsterdam liepen we om aandacht te vragen voor anti-Oost- en Zuidoost-Aziatisch racisme en onze steun te betuigen aan andere maatschappelijke belangen. 

Te midden van een grote groep demonstranten trokken we met onze mooie Asian Raisins borden in de handen zeker veel aandacht voor ons doel. Het was een geslaagde week voor Stichting Asian Raisins. Zien we jou ook volgend jaar bij de Week tegen Racisme?

We ontkomen er helaas niet aan. Het is tijd om iedereen in Nederland te laten zien dat anti-Oost- en Zuidoost-Aziatisch racisme speelt, en ja, ‘zelfs’ in Nederland. Het is tijd dat iedereen meedenkt aan wat eraan kan worden gedaan. 

En jij kunt ook je steentje bijdragen in de strijd tegen anti-Oost- en Zuidoost-Aziatisch racisme! Steun ons met jouw donatie via https://asianraisins.nl/doneren/, of teken onze petitie voor Stop Hanky Panky Shanghai via https://petities.nl/petitions/verban-het-lied-hanky-panky-shanghai/.

Praat verder op

asian raisins instagram  asian raisins facebook

Doneer

ar doneren

Als een non-profit belangenorganisatie voor Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland zijn wij afhankelijk van de vrijgevigheid van donateurs. Strevend naar een samenleving die open en welkom is voor iedereen, komen wij op voor de rechten van deze mensen.

WORD VRIJWILLIGER

Wil jij bijdragen aan het duurzaam maken van het geluid van Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland en échte impact maken? Bekijk dan onze vacatures.