Asian Raisins Rui Jun Luong
Leestijd: 3 minuten

Wauw! Bedankt voor jullie steun, enthousiasme en berichtjes die jullie hebben gestuurd en content die er al is geplaatst. Dit waardeer ik! Veel liefde naar jullie. ❤

Bedankt voor het accepteren van de uitnodiging die ik heb gestuurd naar velen van jullie en bedankt voor het uitnodigen van andere leden. Ik had nooit verwacht dat de groep zo snel zou gaan groeien! We hebben in 1 dag al meer dan 500 leden, echt super. 💫

Voor de mensen die mij nog niet kennen, ik ben Rui Jun Luong (1996) en ik spreek mij uit tegen racisme en discriminatie naar Aziaten. Ik deel op mijn social media mijn persoonlijke verhalen en dingen die discriminerend en racistisch zijn op (social) media.

Veel mensen hebben hun eigen verhaal met mij gedeeld, ik leef met ze mee, herken mijzelf daarin en ik denk ook velen van jullie. Hiernaast krijg ik ook nieuws content doorgestuurd, ik kan helaas niet alles lezen en plaatsen. Vandaar dat ik deze groep heb aangemaakt waar je je ei kwijt kan in een veilig omgeving. Een plek waar je wordt gehoord, waar je herkenning in ziet, maar ik hoop ook een plek waar je jezelf kunt zijn. Indien je anoniem wilt blijven mag je mij of het beheer een bericht sturen dan kunnen wij je bericht anoniem plaatsen in de groep.

Je mag alle soorten discriminatie en racisme incidenten melden, groot en klein. Wanneer iemand “Pinda”, “Ching Chang Chong”, “Poep Chinees” roept naar je op straat. Wanneer een groepje langs je loopt en gaan kuchen en lachen. Wanneer ze aan hun ogen trekken om deze kleiner te maken. Echt alles mag je melden. Want NEE, je stelt je NIET aan, dit is NIET oké.

Alle meldingen die hier gemaakt worden, worden anoniem verzameld en gebundeld om statistieken te verzamelen. Deze kunnen gebruikt worden om een beter beeld te krijgen van het daadwerkelijke racisme en discriminatie jegens Aziaten. ✨

Wat ik zelf heel goed herinner is toen ik rond 9 jaar was, dat er na schooltijd een moeder naar mij toe kwam en die sprak mij aan met: “Kut Chinees, waarom loop je mijn kind pesten?” Maar ik wist niet wie die vrouw was, en ik durfde niet te zeggen dat ze de verkeerde persoon aansprak. Ik moest heel hard huilen toen ik thuis kwam, en ik ben het nooit vergeten. Ze zag mij aan voor iemand anders, die ook Aziatisch was en die in een groep lager zat.

Hiernaast krijg ik geregeld “Ni hao”, “Ching Chang Chong”, “Sambal bij” etc naar mij geroepen wanneer ik op straat ben. Ben ik jaren lang gepest op de basis- en middelbare school omdat ik Chinees ben en “anders”. Ook door andere POC en zelfs door een Chinees meisje die geadopteerd is. Ik kijk altijd om mij heen op straat, want je weet maar nooit wat er kan gebeuren.

Op de basis- en middelbare school had ik een afkeer van mijn afkomst en van wie ik was. Ik wilde niet meer Chinees zijn, door alle opmerkingen die ik over mij heen kreeg. Ik schaamde mij voor het eten, de cultuur en mijn uiterlijk. Ik wilde een witte Nederlander zijn, net zoals de meerderheid van mijn klasgenoten. Ook omdat ik me in de mainstream media met niemand kon identificeren. Er waren alleen maar stereotypes te zien en mijn familie en ik waren dat niet.

Hier wil ik ook verandering in brengen, het creeeren van een juist beeld van Aziaten in de (mainstream) media zodat de volgende generaties hier niet mee te maken hebben. Een inclusieve toekomst ZONDER stereotyperingen. Een toekomst waar we trots zijn op wie wij zijn als individu, dat we niet onze naam hoeven te veranderen naar een meer “Westerse” naam omdat dat meer toegankelijker is en niet “awkward”.

Ik zit al 4 jaar op dezelfde kunstacademie, en zelfs docenten en concierges die praten Engels tegen mij. Wanneer ik Nederlands terug praat, praten ze nog Engels terug tegen mij en dan zijn ze vaak door de war. Mensen hebben mij ook wel eens gezegd dat ik zo goed Nederlands kan spreken. Ik heb bijvoorbeeld ook gesolliciteerd bij diverse bedrijven, en dan hebben ze niet eens gekeken naar mijn CV, en schrijven ze: “Beste heer…” Dit is NIET oke.

“Niet-Aziaten”, die tegen elke vorm van discriminatie en racisme zijn (hier in het bijzonder discriminatie en racisme jegens aziaten), zijn ook van harte welkom in de groep. Hierdoor creëren wij bewustwording. 💫

In deze groep behandelen we elkaar allemaal met respect, generaliseren wij niet, zijn wij inclusief, plaatsen wij geen haatdragende taal, tolereren wij geen discriminatie. Geen enkele vorm van pesten is toegestaan en kleinerende opmerkingen over bijvoorbeeld ras, religie, cultuur, seksuele geaardheid, geslacht of identiteit worden niet getolereerd!

We moeten er met zijn allen een uitnodigende omgeving van maken. Een stevige discussie is toegestaan, maar houd het netjes. Val de boodschap aan, en niet de persoon die de boodschap brengt.

Alle regels lees je hier: ✨https://www.facebook.com/groups/560657771473415/about/

Liefs,

Rui Jun

Praat verder op

asian raisins instagram  asian raisins facebook

Doneer

ar doneren

Als een non-profit belangenorganisatie voor Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland zijn wij afhankelijk van de vrijgevigheid van donateurs. Strevend naar een samenleving die open en welkom is voor iedereen, komen wij op voor de rechten van deze mensen.

WORD VRIJWILLIGER

Wil jij bijdragen aan het duurzaam maken van het geluid van Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland en échte impact maken? Bekijk dan onze vacatures.