Leestijd: 3 minuten

In de rubriek Asian Praisings lichten we verschillende mensen met Aziatische roots uit om hen in de spotlight te zetten. Door het houden van korte interviews, om zo meer representatie te laten zien. Deze keer geven we het woord aan de hiphop artiest GYA.

Hiphop

De passie voor muziek had GYA al op jonge leeftijd ontwikkeld. “Toen ik klein was zong ik al. Ik wilde vroeger zangeres worden. Ik wilde meer dan alleen goed zingen: toen wilde ik al een eigen identiteit opbouwen en iets nieuws neerzetten. Hiphop sprak mij aan omdat het heel vrij is. Ik kan alle kanten op. In hiphop beschrijf ik mijn emoties en gevoelens. Ik kan mijn ei daarin kwijt.”

“Hiphop sprak mij ook aan, omdat er haast geen representatie van Aziatische Nederlanders te zien is. Het is er gewoon niet. Ik vind het apart dat er zo weinig Aziatische mensen in deze branche zitten. Ik vraag mij af waar dat vandaan komt. Doordat er weinig Aziatische rolmodellen zijn in de muziek, wil ik een rolmodel zijn en andere mensen inspireren.”

Nieuwe Single Hanky Panky

Op 12 februari is de nieuwe single ‘HANKY PANKY’ van GYA uitgekomen. 

De inspiratie van het nieuwe nummer kwam voort uit GYA’s ervaring op de basisschool. Zij was de enige Aziatische persoon op een witte school. Er werden vaak opmerkingen en grapjes gemaakt over haar ‘spleetogen’. Ook werd er ‘pinda’ naar haar geroepen en werd het beruchte lied Hanky Panky Shang Hai op GYA’s basisschool gezongen. 

“Dan werd er op school Hanky Panky gezongen. Iedereen keihard meezingen en ‘spleetogen’ trekken en dan werd er tegen mij gezegd: ‘Nou, dat hoef jij niet te doen!’ Dan dacht ik bij mijzelf: ‘is het dan stom dat ik spleetogen heb?’
“Ik heb het nummer gemaakt omdat ik ermee zat. Het lied Hanky Panky heeft mij geraakt. Ik vind het nu nog steeds een belediging. In de tekst beschrijf ik wat ik heb meegemaakt en breng ik mijn ervaring op een nieuwe manier over. Met dit nummer hoop ik te voorkomen dat andere kinderen dit ook gaan meemaken. Met de nieuwe single wil ik een andere draai geven aan Hanky Panky. Het nummer heeft een vernieuwende maar eenvoudige beat met een serieuze songtekst.”

Gya

De jeugd

GYA probeert met haar hiphop muziek de jeugd te bereiken. “Bij volwassenen lijkt het alsof zij al zo erg zijn ‘geprogrammeerd’ en daardoor het racisme niet meer zien. Zij zeggen vaak “Het is maar een grapje” en “Waar maken ze zich nou druk om?” Via muziek probeer ik de jeugd te bereiken en te laten zien dat het niet oké is.“

“Door middel van hiphoprap probeer ik de jeugd te onderwijzen over deze problemen. Als het in een artikel staat, wordt het al snel zwaar beladen. Hiphoprap is nieuw en luchtig. Het is anders. Met een nieuwe beat, coole tekst en een videoclip hoop ik de jeugd aan te spreken. “Een statement maken of een boodschap in muziek brengen vind ik belangrijk. De jeugd snapt de boodschappen en statements in muziek. Als de jeugd in mijn liedje hoort dat Hanky Panky zingen niet meer oké is,  zou het lied ooit misschien kunnen veranderen en zou Hanky Panky uiteindelijk niet meer gezongen worden op scholen.”

Gya

Steun en haat

GYA krijgt veel steun uit de Aziatische gemeenschap en dat vindt ze mooi om te zien. 

“Ik vind het goed om te zien dat er zoveel verbinding is in de community. Iedereen uit het op zijn eigen manier. Bijvoorbeeld Pete Wu met zijn documentaire of Sioejeng Tsao met haar kunst en feminisme. En jullie natuurlijk met dit interview en de organisatie Asian Raisins. In creatief opzicht laat iedereen zijn stem horen.”

Maar niet iedereen waardeert de statements die GYA maakt. 

”Ik krijg veel haat. Ik kijk er nu niet meer naar. In het begin raakte mij het wel, maar nu heb ik het laten gaan. Ik weet dat ik iets goed doe. De haatreacties en nare opmerkingen zijn daar het bewijs van. Wat ik doe is inderdaad nodig. De haatreacties laten ook aan mij zien dat ik moet doorgaan met waar ik mee bezig ben.”

De toekomst

GYA heeft grootse plannen voor de toekomst. 

“Ik werk aan een debuut EP en wil later een gevestigde artiest worden binnen Nederland die de Aziatische cultuur verbindt en het stereotype beeld van Aziaten doorbreekt.”

Luister hieronder de nieuwe single van GYA!

Volg GYA op Instagram en Spotify.

Praat verder op

asian raisins instagram  asian raisins facebook

Doneer

ar doneren

Als een non-profit belangenorganisatie voor Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland zijn wij afhankelijk van de vrijgevigheid van donateurs. Strevend naar een samenleving die open en welkom is voor iedereen, komen wij op voor de rechten van deze mensen.

WORD VRIJWILLIGER

Wil jij bijdragen aan het duurzaam maken van het geluid van Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland en échte impact maken? Bekijk dan onze vacatures.