Leestijd: 3 minuten

In de rubriek Asian Praisings lichten we verschillende mensen met Aziatische roots uit, om hen in de spotlight te zetten. Met korte interviews, om zo meer representatie te laten zien. Deze keer beantwoordt acupuncturist Kim Tran onze vragen. 

Acupunctuur

Kim is een acupuncturist gevestigd in Amsterdam. Naast haar werk als acupuncturist werkt Kim bij een marktonderzoek- en consultancy bedrijf. “Ik word heel blij van mijn baan, maar waar ik nog blijer van word is acupunctuur en het helpen van mijn cliënten om gezonder en gelukkiger te leven. Daarnaast word ik ook heel blij van mijn familie, vrienden, eten en sporten.”

De interesse in geneeskunde heeft Kim niet van een vreemde. Haar vader was zelf arts en acupuncturist. “Van hem heb ik veel geleerd. Hij vertelde ons altijd over zijn patiënten. Hij zei altijd dat we alles bewust en in balans moesten doen. Vroeger snapte ik dat niet. Mijn moeder is meer van de voeding. Zij heeft ons veel geleerd over de Traditionele Chinese geneeskunde en voeding. Zij heeft ons ook veel over kruiden geleerd, want haar vader was een Chinese kruidendokter. Mijn moeder zegt nog steeds altijd ‘eet dat niet, het zorgt voor hitte in je lichaam’. Dan heeft ze het over bijvoorbeeld chocolade of een hamburger. Het was altijd iets wat ik negeerde. Ik vond het zelfs stom, want ik hield enorm veel van hamburgers en chocolade.“

“Later, na mijn studie, toen ik zelf wat problemen kreeg, begon ik te begrijpen wat de adviezen van mijn ouders voor mij konden betekenen. Ik besloot toen meer over de Traditionele Chinese geneeskunde en acupunctuur te leren.”

Inspiratie 

“Mijn vader heeft altijd de meest uiteenlopende patiënten gehad. Soms waren het jonge mensen die slaap-, depressie-, angst-, of huidproblemen hadden. Maar hij had ook veel oudere patiënten die meer lichamelijke pijnklachten hadden. Bijvoorbeeld artritis, rugpijn, tennisarm, blessures en veel meer. Het was altijd erg mooi om te horen wat hij voor ze deed. Soms ontmoette ik ze en hoorde ik vanuit hun kant hoe dankbaar ze waren. Dit soort verhalen inspireren mij dagelijks om ook heel erg mijn best te doen voor mijn cliënten.”

 “En eigenlijk inspireren mijn cliënten mij ook dagelijks. Het is geweldig om een positieve impact te hebben op iemands fysieke en mentale gezondheid en ze te helpen.”

Familie 

Kim haar grootste rolmodellen en inspiratiebronnen is haar familie. “Mijn zusjes en mijn ouders zijn allemaal zo sterk, dat het mij kracht geeft. Ik ben geboren en opgegroeid in Limburg. Mijn ouders zijn Vietnamees en Chinees. Zij waren als bootvluchtelingen naar Nederland gekomen en in Limburg in een asielzoekerscentrum terecht gekomen. Ik ben heel dankbaar dat mijn ouders 40 jaar geleden de overtocht hebben gemaakt van Vietnam naar Nederland. Ze hebben net als andere bootvluchtelingen geen makkelijke tocht gehad, want in die tijd was het niet veilig op zee. Je kan je voorstellen dat er van alles gebeurt wanneer je 10 dagen op water drijft in een kleine motorboot met 30 mensen. Ik heb van mijn moeder veel over de Chinese cultuur geleerd en van mijn vader alles over Vietnam. Het is grappig om een mix te zijn van culturen. Hierdoor spreek ik heel raar Vietnamees: namelijk met een Kantonees accent. Ik denk vaak na over wat zij hebben meegemaakt. Soms word ik er verdrietig van, omdat ik het zielig vind. Maar vaak geeft het mij moed om niet op te geven, want dat doen zij ook nooit. Doordat zij dit hebben meegemaakt heb ik vandaag de dag de kansen gekregen om te studeren, te werken, te leven en mijn acupunctuurpraktijk op te zetten.”

Meer weten over Kim en haar acupunctuur? 

Volg Kim op Instagram of Tiktok!

Praat verder op

asian raisins instagram  asian raisins facebook

Doneer

ar doneren

Als een non-profit belangenorganisatie voor Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland zijn wij afhankelijk van de vrijgevigheid van donateurs. Strevend naar een samenleving die open en welkom is voor iedereen, komen wij op voor de rechten van deze mensen.

WORD VRIJWILLIGER

Wil jij bijdragen aan het duurzaam maken van het geluid van Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland en échte impact maken? Bekijk dan onze vacatures.