Benny Emmerich video- en fotograaf
Leestijd: 3 minuten

In de rubriek Asian Praisings lichten we verschillende mensen met Aziatische roots uit. Met korte interviews zetten we hen in de spotlight om zo meer Aziatische representatie te laten zien. Vandaag is het de beurt aan Ansgar B. Emmerich (30). Hij staat ook wel bekend als Benny.

Benny heeft lang in de retail gewerkt voor onder meer Snipes en Oqium en houdt ervan om zijn leven vast te leggen door middel van foto’s en video’s. Daarnaast houdt hij ook van koken, eten en sporten.

Opvoeding

Samen met zijn zusje is Benny in een open en vrije omgeving opgevoed waar leren luisteren naar eigen intuïtie centraal stond. ‘‘Mijn ouders, zusje en ikzelf zijn Indonesisch, Chinees en een beetje Duits. Ik voel me erg verbonden met de Indonesische cultuur, omdat mijn ouders daar vandaan komen. Daarom wil ik meer gerechten uit de Indonesische keuken leren bereiden.”

Inspiratie en rolmodellen

De rolmodellen van Benny? Dat zijn ongetwijfeld z’n ouders. “Mijn moeder zegt altijd: ‘Als het goed voelt, doe het. Zo niet, verspil er dan geen tijd aan.’ Mijn vader is iemand die graag dingen doet voor een ander, zonder er iets voor terug te verwachten. ‘Eenmaal gegeven is het weg en verwacht er niks voor terug. Zo blijf je positief.”

Hoe mensen denken, bewegen en werken is waar Benny inspiratie uithaalt. “Mijn interesse naar de beweegredenen van mensen begon een paar jaar geleden. Toen zat ik in een wegrestaurant boven de A4 richting Schiphol waar ik de auto’s voorbij zag komen en ik was nieuwsgierig naar waar de auto’s naar toe reden. Waren de auto’s bijvoorbeeld naar huis of naar werk aan het rijden?”

"Als het mij een glimlach bezorgt, dan moet ik ervoor gaan."

Video- en fotografie

Tijdens een vakantie in Singapore raakte Benny geïnspireerd om te beginnen met videografie, vervolgens ging hij zich ook verdiepen in de kunst van fotografie. Hij is trots op de kookfilmpjes die hij schiet en de wekelijkse fotoserie die hij houdt genaamd: ‘People of Rotterdam’. “Met mijn kookfilmpjes wil ik laten zien dat er altijd een verhaal is achter een bepaald eindproduct. Of het nou iets koken is of het maken van een koffie. Middels mijn kookvideo’s wil ik de Indonesische cultuur laten zien en leer ik tegelijkertijd ook zelf gerechten bereiden.”

“Het idee achter ‘People of Rotterdam’ is dat ik foto’s maak van mensen met een bepaalde stijl, cultuur en etniciteit. De foto’s in deze serie zijn een momentopname. Dit heeft een rauwere stijl, maar is puurder van emotie, omdat niemand poseert voor de foto.”

Ook heeft Benny tijdens het maken van een promotievideo de leden van Omroep Bersama ontmoet. Dat vond hij heel tof. “Ik vond het zo interessant om iedereen te leren kennen met dezelfde interesses, afkomst en cultuur.”

Toekomstperspectief

In de toekomst hoopt Benny zijn fotoserie uit te breiden naar andere steden. Verder focust Benny zich op het hier en nu en vertrouwt hij erop uiteindelijk terecht te komen waar hij moet/wil zijn. “Ik houd mijn moeders levensmotto dicht bij me: ‘Als het mij een glimlach bezorgt, dan moet ik ervoor gaan’, en geniet van de volgende stappen in het leven.”

Representatie

Representatie vindt Benny belangrijk. “Maar, je moet wel bij jezelf en je eigen waarden blijven en niet alleen een groep representeren, omdat je denkt dat dat goed is”, zegt Benny. “Ik wil Asian Raisins bedanken dat ik mijn verhaal mag vertellen en ik ben blij dat er eindelijk een stem is voor Aziaten.”

Praat verder op

asian raisins instagram  asian raisins facebook

Doneer

ar doneren

Als een non-profit belangenorganisatie voor Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland zijn wij afhankelijk van de vrijgevigheid van donateurs. Strevend naar een samenleving die open en welkom is voor iedereen, komen wij op voor de rechten van deze mensen.

WORD VRIJWILLIGER

Wil jij bijdragen aan het duurzaam maken van het geluid van Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland en échte impact maken? Bekijk dan onze vacatures.