Portretfoto van Hui Hui Pan
Leestijd: 4 minuten

Er zijn vele getalenteerde en succesvolle Aziatische Nederlanders werkzaam in verschillende vakgebieden. Dit zijn de mensen waar we niet voldoende van zien. Of het nou gaat om kunstenaars, activisten, wetenschappers, of ondernemers, Asian Praisings brengt deze mensen naar de voorgrond. Dit keer spreken we met Hui-Hui Pan: Chinese Nederlander en oprichter van Pan Asian Collective en omroep PAC.

Wie ben jij en wat doe je?

Hallo, ik ben Hui-Hui Pan, moeder van drie jonge kinderen, geboren in Deventer met Chinese roots. Ik ben cultureel organisator, verbinder en strateeg. Met Pan Asian Collective organiseer ik evenementen en creëer ik een podium voor creatievelingen met Aziatische roots om op die manier zichtbaarheid en representatie te bevorderen in de media en de cultuursector.

Ook ben ik initiatiefnemer van omroep PAC, wat staat voor Pan Asian Connections, om ervoor te zorgen dat Aziatische Nederlanders zichtbaarder worden in de mainstream media en beter gerepresenteerd worden.

Evi, Pippa, Ollie
Kinderen van Hui-Hui

Wat is het doel van Omroep PAC?

Het doel van omroep PAC is het vertellen van verhalen vanuit het Aziatisch-Nederlands perspectief. Ook door het delen van verhalen, verbinden van Nederlanders onderling – met meer kennis en begrip over Nederlanders met Aziatische roots en over Azië, verkrijgen we zo meer zichtbaarheid en juiste representatie in het medialandschap. Daarnaast vinden we het belangrijk om een podium en platform te bieden aan Aziatisch-Nederlands talent om zo voor én achter de schermen meer kansen en meer rolmodellen te bieden. Bijvoorbeeld door een podium te bieden aan goede korte films van Aziatische-Nederlands talent.

Waarom Omroep PAC?

Omroep PAC zijn we gestart omdat het moment NU is. Ondanks dat er meer dan 1 miljoen Aziatische Nederlanders zjin, zijn we niet zichtbaar in het medialandschap. En als we gerepresenteerd worden, dan is het vaak als ‘de ander’.

Het medialandschap is idealiter een spiegel van de maatschappij. Momenteel is dit niet het geval. Misrepresentatie door stereotypering creëert de verkeerde beelden wat leidt tot vooroordelen, stigmatisering en polarisatie. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat het voor mensen (inclusief kinderen) belangrijk is om karakters en personages te zien waar zij zich in herkennen. Er bestaat een duidelijke relatie tussen een laag zelfvertrouwen en negatieve (of ontbrekende) mediabeelden.

Vind je representatie belangrijk?

ABSOLUUT! Jezelf zien is gezien worden. En dat is zo belangrijk wanneer je opgroeit. In mijn omgeving zie ik zoveel mensen die bezig zijn met ‘wie ze zijn’ als persoon, wat hun identiteit is. Representatie, jezelf zien, jezelf herkennen is belangrijk voor je eigenwaarde. Je kansen vergroot je hiermee.

Omroep Pac banner

Wie waren jouw rolmodellen?

Ik zou zeggen mijn opa. Hij reisde onverschrokken als analfabeet de wereld over en heeft zichzelf ‘gemaakt’. Ik vond het altijd bijzonder inspirerend dat voor hem communicatie niet om taal ging, maar om hoe je non-verbaal iets overbrengt, door wie je bent en hoe je je gedraagt; alles kon. Verder opgroeiende, is de lijst beperkt tot mijn opa. In de media waren er geen mensen op wie ik leek of met wie ik me kon vergelijken.

In wat voor gezin ben je opgegroeid?

Mijn familie was misschien wel een ‘typische’ restaurantfamilie. Mijn ouders hadden eerst een restaurant in Deventer, later in Gorssel waar elke dag hard gewerkt werd. Ook door ons als kinderen. We woonden boven het restaurant met het personeel en eigenlijk ging alles over de zaak, of de verschillende andere horecagezinnen, of hoe iemand er uit zag. Mijn twee zussen en broertje zijn nog steeds actief in de horeca.

Wat is jouw culturele achtergrond, en sta je hier dichtbij?

Mijn culturele achtergrond is Chinees: mijn ouders komen uit Wenzhou en zijn daar geboren. Mijn overgrootvader was in de jaren ’30 als één van de eerste Chinezen naar Nederland gekomen. Daarna volgde mijn opa hem in de jaren ’60 en mijn ouders eind jaren ’70.   

Ik ben – zoals Pete Wu dat ook noemt – een ‘banaan’. Heel Nederlands maar soms met Aziatische trekken. Bijvoorbeeld als het om eten of familie gaat dan ben ik heel Aziatisch. Toch voel ik me niet per se heel Aziatisch (los van dat ik de cultuur en geschiedenis goed ken) of heel Nederlands, maar meer een wereldburger.

Hui Hui pan on fire instragram
@huihui_panonfire

Wat doe je voor de lol en wat doe je in je dagelijkse leven?

Ik ben dol op goede films, series, boeken en vind het geweldig om nieuwe kunstenaars of interessante mensen te ontdekken. Als hobby heb ik momenteel interessante mensen met Aziatische roots ‘verzamelen’.

In mijn dagelijkse leven ben ik aanjager achter Omroep PAC, oprichter van Pan Asian Collective, help ik verschillende mensen in mijn omgeving om persoonlijk te groeien, ben ik bestuurslid bij MDRA, en initiatiefnemer/aanjager achter veel verschillende initiatieven. Verder verbind ik mensen en organisaties aan elkaar. O ja, en moeder.

Wat zijn jouw doelen in het leven?

Mijn persoonlijke doelen? Een mooiere, inclusievere, en harmonieuzere samenleving creëren voor mijn kinderen en hun vrienden. Daarnaast heel veel mooie, leuke en interessante programma’s en producten maken. En… ooit nog een kinderboek schrijven. Oh ja – als het weer mag, heerlijk reizen en de wijdere wereld ontdekken.

Wil je verder nog wat kwijt?

Word voor een tientje ook lid van de Vereniging Pan Asian Connections, ofwel Omroep PAC, en help mee de wereld een stukje mooier en inclusiever te maken. Met een omroep kunnen we in de mainstream media impact realiseren.

Dus word ook lid!

Waar kunnen wij je volgen?

@omroeppac – De omroep voor de link tussen Azië en Nederland (En word lid!).

@panasiancollective – Collectief voor creatieven met Aziatische roots om ze te verbinden, te inspireren en te versterken.

@huihui_panonfire – Persoonlijke blog met name over eten.

Lees ook eens het interview met kunstenaar en activist Sioejeng Tsao.

Praat verder op

asian raisins instagram  asian raisins facebook

Doneer

ar doneren

Als een non-profit belangenorganisatie voor Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland zijn wij afhankelijk van de vrijgevigheid van donateurs. Strevend naar een samenleving die open en welkom is voor iedereen, komen wij op voor de rechten van deze mensen.

WORD VRIJWILLIGER

Wil jij bijdragen aan het duurzaam maken van het geluid van Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland en échte impact maken? Bekijk dan onze vacatures.