Lisa Nguyen: We zijn het zat illustratie
Interview met illustrator Lisa Nguyen
Leestijd: 2 minuten

In de rubriek Asian Praisings lichten we verschillende mensen met Aziatische roots uit, om hen in de spotlight te zetten. Met korte interviews, om zo meer representatie te laten zien. We hebben vragen gesteld aan Lisa Nguyen, ze is illustrator.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lisa Nguyen (@lisaa.nguyen) on

Lisa, vertel wat over jezelf 

Ik houd van tekenen, schrijven, dansen en World of Warcraft spelen. Ik heb de opleiding illustratie design gedaan aan ArtEz in Zwolle. Daarna heb ik helaas een psychose gekregen en vervolgens de diagnose schizofrenie dus op het moment zit ik thuis om daarvan te herstellen.

Hoe omschrijf je jezelf?

Hoewel ik aan het worstelen ben met schizofrenie, wil ik het mij absoluut niet laten definiëren. Ik ben veel meer dan een persoon met een mentale ziekte. Ik ben een illustrator, een danser, een schrijver en een gamer!

Waarom ben je illustrator?

Omdat ik mijzelf het beste kan uitdrukken door middel van beeldend werk. Door te tekenen kan ik mijn fantasie de vrije loop laten gaan en helemaal opgaan in mijn eigen wereld.    

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

“Schizophrenia” is a mental illness in which I personally get paranoid from time to time and hear voices when trying to sleep. My illness is very mild compared to other people with schizophrenia and with the right amount of medication I experience little to no symptoms. It’s a common misconception that schizophrenia means having multiple personalities and that people with schizophrenia are dangerous. My brain basically creates too much dopamine compared to neurotypical brains. Antipsychotics makes sure your brain creates less dopamine. I am not “a schizophrenic”, I am “a person with schizophrenia”. Schizophrenia does not define me. #schizophrenia

A post shared by Lisa Nguyen (@lisaa.nguyen) on

Wat vind je het tofste project waar je aan hebt gewerkt?

Ik zou niet zeggen dat ‘Schizophrenia’ het tofste project was, maar dit werk heeft het meeste voor mij betekend. Ik vond het namelijk erg spannend om publiekelijk te laten zien dat ik schizofrenie heb. Er hangt nogal een zware lading aan de diagnose. Door juist werk hierover te maken en er meer over te vertellen wil ik de misconcepties over schizofrenie tegengaan.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Mijn inspiratie komt van andere illustratoren vandaan wiens werk ik super tof vind. Op dit moment zijn het @electromilk@xuhxyn@gasia.gasia en @antonioaiello_. Ik vind dat je dingen die je mooi vindt in andermans werk als inspiratie kan gebruiken voor je eigen werk.

Wat wil je nog bereiken?

Op dit moment zit ik nog volop in herstel met ondersteuning van therapie en medicatie. Ik wil eigenlijk een normaal leven kunnen leiden zonder dat mijn schizofrenie me in de weg zit.

Volg LISA NGUYEN

Instagram: @lisaa.nguyen
Website: lisa-nguyen.com

Lees ook het interview met Sioejeng Tsao.  

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lisa Nguyen (@lisaa.nguyen) on

 

 

Praat verder op

asian raisins instagram  asian raisins facebook

Doneren

ar doneren

Als een non-profit belangenorganisatie voor Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland zijn wij afhankelijk van de vrijgevigheid van donateurs. Strevend naar een samenleving die open en welkom is voor iedereen, komen wij op voor de rechten van deze mensen.

WORD VRIJWILLIGER

Wil jij bijdragen aan het duurzaam maken van het geluid van Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland en échte impact maken? Bekijk dan onze vacatures.