Jason Gwen Artiest
Leestijd: 5 minuten

We hebben bewust ervoor gekozen om het artikel niet te verwijderen om juist aan te tonen dat we leren van onze fouten, zodat we het in de toekomst kunnen voorkomen.

Eerder hebben wij in onze Asian Praisings rubriek, Jason Gwen uitgelicht. Hierna werden we door een volger gewezen op Jason Gwens publiekelijke uitingen over racisme en zijn standpunt over het gebruik van het ‘n-woord’. Wij willen ons verontschuldigen voor onze onzorgvuldigheid. Asian Raisins is een anti racisme stichting voor en door mensen van kleur.

We zijn in gesprek gegaan met Jason en tot de conclusie gekomen dat wij niet achter de standpunten van Jason Gwen staan met betrekking tot het gebruik van het ‘n-woord’. Voor ons is het onacceptabel woordgebruik, vanwege de negatieve lading die het met zich meebrengt (zie ook withuiswerk.nl).

Asian Praisings gaat verder dan alleen representatie van etnische/culturele achtergronden. Het gaat voor ons ook over de gedeelde waarden zoals diversiteit & inclusiviteit, en daarmee de kennis daarover. Het podium is van iedereen maar het mag niet ten koste gaan van de kernwaarden van onze stichting.

We zijn erg dankbaar voor onze oplettende volgers/leden die ons wijzen op onze gemaakte fouten. Hier kunnen wij ook van leren en zo een stukje dichter naar die inclusieve samenleving toewerken.

In de rubriek Asian Praisings licht Asian Raisins verschillende mensen met Aziatische roots uit. Door middel van korte interviews zetten we hen in de spotlight om zo meer Aziatische representatie te laten zien. Deze keer is Jason Gwen aan de beurt.

Jason Gwen is acteur, muzikant en artiest. Hij maakt elektronische hiphop en toert hiermee rond. Op het moment is hij meer gefocust op het drum & bass genre.

Culturele achtergrond

“Ik ben geboren in Vietnam en heb daar de eerste acht maanden van mijn leven gewoond. Daarna ben ik opgegroeid in Nederland. We spreken thuis altijd Vietnamees en omdat allebei mijn zussen dichtbij Vancouver wonen, heb ik al op jonge leeftijd Engels leren spreken.

Thuis staat altijd in het teken van liefde en eten. Ik word altijd gesteund, ongeacht welk pad ik insla.

Ik ben twee keer teruggegaan naar Vietnam voor vakantie, een keer op mijn twaalfde en een keer op mijn 26ste. Beide keren duurde niet langer dan twee weken. Ik zou heel graag ergens in de komende jaren teruggaan om mijn geluk te beproeven op het gebied van muziek en acteren.

acteur, muzikant, artiest

Ik sta sinds mijn 15e al op de set. Ik hou echt van de routine van films draaien. Je komt voorbereid op de set, je kent je tekst, de crew is de set aan het bouwen; dit is je realiteit in dat korte moment. Binnen een paar takes is het aan jou en de andere acteurs om iets neer te zetten waarmee de regisseur en de editor hun verhaal kunnen vertellen.

Ik vind het ook geweldig om mijn eigen muziek te draaien als ik in de stemming ben (en nee- dan heb ik het niet alleen over seks!) ,maar het gevoel dat ik krijg als ik op een groter podium sta en duizenden mensen zie bewegen op mijn muziek, dat is niet te vergelijken. 

Daarnaast produceer ik al mijn eigen performance werk met mijn kunststichting ARNHEMS Work. Ik doe hierbij alles zelf, van het bedenken van het concept tot het financiële proces. 

Het werk waar ik misschien wel het meest trots op ben is mijn laatste performance art project. Het was een live video performance van mijn levend onderzoek in de skid row van Vancouver, Canada. Ik heb daar tijdens dit onderzoek een week op straat gewoond. Het was de eerste keer dat ik voor werk naar huis vloog – mijn tweede huis – en tegelijkertijd ook mijn familie ging bezoeken. Het werk is tentoongesteld in de Venice Bienale exhibitie van 2019 naast het werk van Marina Abramovic en Yoko Ono.

De focus van mijn werk is om een brede blik te werpen op de dagelijkse routine. Het (her)bevragen van (on)bewuste keuzes die we maken in het creëren en leven in een bepaalde realiteit, elke keer weer.

Jason Gwen als artiest

inspiratie

Mijn voornaamste inspiratie komt van de miljoen verschillende werkgelegenheden. Het fascineert mij dat we allemaal worden opgevoed met het idee dat we moeten werken, om een dak boven ons hoofd en brood op de plank te krijgen. Met die mindset gaan we allemaal aan het werk, herhalen we de patronen en verliezen we al ons besef van tijd. Een leven lang zijn we slechts een uitbreiding van de werkende economie. Sommige periodes heb ik de ballen om wat minder te verdienen (voor nu!) zodat ik mij kan richten op mijn creaties. Ook al slagen veel van die projecten niet, ik probeer wel steeds iets nieuws.

rolmodellen en representatie

Familie staat op de eerste plaats. Mijn ouders en zussen die dag in dag uit hun kinderen opvoeden en tegelijkertijd brood op de plank brengen, dat houdt mij op de been. Als zij de lasten kunnen dragen, kan ik dat ook.

In mijn carrière volg ik de voetstappen van artiesten zoals Jared Leto en Jennifer Lopez. Ze kunnen geweldig acteren én treden op in gigantische arena’s. 

Representatie is voor mij heel belangrijk. Ik herinner mij dat ik altijd kon genieten van homoseksuele personages op tv, van Nederlandse soaps zoals Goudkust tot zwaardere series zoals Queer as Folk en Looking. Het introduceerde mij aan realiteiten die mij tot daarvoor onbekend waren, en fungeerde later als bevestiging van mijn levensstijl. Hetzelfde geldt voor Aziatische-, Nederlandse- of Canadese personages. Ik voel dan altijd wel een soort van trots vanbinnen. 

Het is ook belangrijk om nieuwe homoseksueel gerelateerde verhalen op het grote scherm te zien, verhalen waar we nog nooit van hebben gehoord. Zo blijft kunst en vermaak een goede uitvlucht. We willen niet altijd dezelfde realiteit waar we in leven op beeld zien. Dat zou net zo zijn alsof je Big Brother camera’s in ons huis zou neerzetten en dat 24/7 uit zou zenden.

doelen

Er is nog zoveel wat ik nog wil doen! Maar op de korte termijn ben ik bezig met een nieuw nummer. Ik wil een hele show produceren met een DJ en dansers uit de stripper- en ballroomscene. Ik wil het ondergrondse naar het oppervlak brengen. Momenteel ben ik bezig met het opzetten van een tour langs verschillende Nederlandse poppodia en concertzalen die zal beginnen rond herfst 2021. Daarnaast zou ik het geweldig vinden om de Canadese en Chinese muziekwereld in te gaan. 

En ik ben ook bezig met het creëren van een serie (voor tv of een streaming service) en een speelfilm.

Ik ben heel trots om het succes van jullie initiatief te zien. Ik hoop dat we net als de Black Lives Matter beweging door kunnen blijven vechten en actie ondernemen. We laten mensen een nieuwe kleur zien. Mijn lichaam is geel, maar mijn geest laat zich beinvloeden door zwart, wit en alle kleuren van de regenboog. Ik ben onderdeel van een nieuwe generatie, een nieuwe hybride. Ik kijk ernaar uit om die nieuwe vorm met de wereld te delen.”

volg jason gwen

Instagram: www.instagram.com/jasongwen.CUM

Youtube: https://www.youtube.com/user/JesseHugo

Website: www.JASONgwen.com

Luister Jason’s laatst nummer ACTION op Spotify:

https://open.spotify.com/track/4kusRNdUVJ0BqOo2IRDcnp

Bekijk Jason’s laatste videoclip op Youtube:

https://youtu.be/HuL6XowD4Bo

Praat verder op

asian raisins instagram  asian raisins facebook

Doneer

ar doneren

Als een non-profit belangenorganisatie voor Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland zijn wij afhankelijk van de vrijgevigheid van donateurs. Strevend naar een samenleving die open en welkom is voor iedereen, komen wij op voor de rechten van deze mensen.

WORD VRIJWILLIGER

Wil jij bijdragen aan het duurzaam maken van het geluid van Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland en échte impact maken? Bekijk dan onze vacatures.