Three pictures of models, project Xiu Yun Yu
Leestijd: 5 minuten

In de rubriek Asian Praisings lichten we verschillende mensen met Aziatische roots uit. Met korte interviews zetten we hen in de spotlight om zo meer Aziatische representatie te laten zien. Deze keer is Xiu Yun Yu aan de beurt.

Xiu Yun Yu is make-up artiest en haarstylist. Ze heeft onder andere gewerkt voor Calvin Klein, NYX Cosmetics, en Elite Model Management. Onlangs startte ze het project Monolids.

Xiu Yun Yu

Make-up Artiest & Hair Stylist

Waarom ben je het project gestart?

Monolids vond ik vroeger verschrikkelijk. Ik haatte mijn ogen. Net als veel Oost-Aziaten werd ik gepest omdat ik er anders uitzag, omdat mijn ogen lelijk zijn. Ik werd uitgescholden voor ‘poepchinees’ en ‘spleetoog’ en er werden regelmatig spleetogen naar mij getrokken.

Zelfs binnen onze eigen cultuur worden monolids niet geaccepteerd. Westerse kenmerken worden aanbeden, Oost-Aziatische kenmerken niet. Het Oost-Aziatische schoonheidsideaal is grote ogen, double eyelids, een porseleinen egale witte huid, geen sproeten, hoge neus, de V-chin en een enorm slanke lichaamsbouw. Zodra je hiervan afwijkt, val je buiten de boot. Het gaat niet alleen om mooi zijn. Je uiterlijk bepaalt ook je kansen op een carrière en het vinden van een partner. Maar iemands waarde, carrière en talent zouden niet bepaald moeten worden op basis van uiterlijk.

Na het zoveelste filmpje waarin een Aziatische dame haar monolids naar double eyelids veranderde met tape, heb ik mijn mening gedeeld via Instagram stories. Mijn boodschap: “Of je nou double eyelids hebt of monolids, het is oké! Beide vormen zijn mooi. Wees trots op jezelf en hou van je ogen zoals ze zijn!”

Ik kreeg zoveel positieve, mooie reacties! Zoals reacties van mensen die nog steeds onzeker zijn, maar dankbaar waren dat ik mijn verhaal deelde en dat ik het bespreekbaar maakte. Het raakte me. Het was fijn om ervaringen te lezen van mensen die hetzelfde hebben meegemaakt, maar ook pijnlijk en teleurstellend dat nu, tientallen jaren later, nog steeds eigenlijk niks is veranderd en dat mensen nog steeds worden gepest vanwege hun ogen. Hierdoor kreeg ik het idee voor een beauty shoot om de uniekheid en schoonheid van monolids te benadrukken en te vieren. 

Wat is het doel van het project?

Ik wil mensen met monolids inspireren om hun ogen te accepteren. Wees trots op jezelf en je afkomst, ondanks het racisme, je omgeving, de schoonheidsidealen en wat de maatschappij je vertelt. Dit project gaat over zelfacceptatie en van jezelf houden!

In het Westen zijn inmiddels de schoonheidsidealen gelukkig veranderd. Vroeger was het blauwe ogen en blond haar. Nu wordt diversiteit meer omarmd. Ik wil dit ook zien in Azië. Daar is maar één soort schoonheidsideaal. Dit heeft zo’n negatieve impact op iemands zelfvertrouwen. 50% van de Oost-Aziaten wordt geboren met monolids. De media en de maatschappij zien dit niet als aantrekkelijk en mooi. Schoonheid heeft echter geen definitie. Oost-Aziatische vrouwen en mannen komen in verschillende kleuren, maten en hebben verschillende gezichten. 

Ondanks dat diversiteit meer wordt omarmd in het Westen, heerst er nog steeds een stigma over Aziaten. Sinds het coronavirus is racisme jegens Aziaten toegenomen en overgeslagen naar bedreigingen en lichamelijk geweld. Ik wil awareness creëren bij de mensen die zich racistisch uitlaten: dat dit niet oké is en dat dit te ver gaat. De modellen die meedoen met dit project zullen ook hun persoonlijke ervaringen met racisme delen. 

Wat en wie inspireert je?

Ik wil de unieke natuurlijke schoonheid van monolids laten zien in de beauty shoots door middel van twee looks: een natural make-up look en een artsy painterly look. Net zoals elk kunstwerk uniek is, is elk persoon met monolids dat ook. Dit is mijn boodschap: “Je bent uniek! Omarm het, wees trots en vier het!”

De mensen die mij inspireren zijn mijn nichtjes en neefjes, de volgende generaties, de mensen die hun verhaal hebben gedeeld, maar ook de mensen die zwijgen en de modellen die meedoen met mijn project

Mijn modellen zijn allemaal prachtig en uniek. De één is nog bezig met zijn of haar proces van zelfacceptatie en ziet deze shoot als een stap in de juiste richting en hoopt hiermee anderen te inspireren om zichzelf te accepteren. De andere is trots en heeft zichzelf volledig geaccepteerd en wilt ook meehelpen om andere mensen te inspireren en awareness te creëren over racisme jegens Aziaten. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en hun eigen verhaal, maar zijn toch zo herkenbaar. Ik ben ze dankbaar dat ze zichzelf kwetsbaar durven op te stellen en zich over te geven aan mij en de fotografen met wie ik werk. Zij inspireren mij en anderen om (nog meer) trots te zijn op onze monolids. We hopen dit project groter te maken om meer mensen te kunnen bereiken en bewustzijn te creëren.  

Welke foto of welk model is je favoriet van het project tot nu toe? 

Mijn favoriete model is mijn nichtje Keyra. Zij is echt mijn muse

Wie wil je nog opmaken?  

Vrouwen en mannen met monolids vanaf 50 jaar. Ik ben benieuwd of zij zich ook zo onzeker voelden over hun ogen, hoe zij met de Aziatische en westerse schoonheidsidealen omgingen en hoe zij racisme ervaren. Wij kunnen van hen leren. Hun verhaal kan ook inspirerend zijn voor de jongere generaties.  

Wat zijn je doelen voor de toekomst?

  

Ik hoop voldoening, kracht en positiviteit over te brengen aan andere mensen. Hopelijk zal het project hen trots maken op hun unieke ogen. Ik wil zoveel mogelijk mensen bereiken en bewustzijn creëren over racisme jegens Aziaten en de schoonheidsidealen in het Westen en Oost-Azië. Uiteindelijk wil ik mijn project en de verhalen achter de gezichten van mijn modellen delen tijdens een expositie. 

Volg Xiu Yun Yu

Instagram: @xiuyun.yu

Website: www.xiuyunyu.com

Lees ook het interview met illustrator Hale, bekend als Kippitan.

Fotografie door Angela Huizer en Jani Yu

Praat verder op

asian raisins instagram  asian raisins facebook

Doneer

ar doneren

Als een non-profit belangenorganisatie voor Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland zijn wij afhankelijk van de vrijgevigheid van donateurs. Strevend naar een samenleving die open en welkom is voor iedereen, komen wij op voor de rechten van deze mensen.

WORD VRIJWILLIGER

Wil jij bijdragen aan het duurzaam maken van het geluid van Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland en échte impact maken? Bekijk dan onze vacatures.