Op de banner staat links 'virus vragen' en zie je de presentator een vleermuis in zijn mond hebben en rechts een vleermuis afgebeeld hebben.
Leestijd: 2 minuten

NOS Jeugdjournaal is een nieuwsprogramma geproduceerd door de NOS en gericht op kinderen tussen 9 en 12 jaar. Op 18 april is het programma op YouTube een nieuw item gestart genaamd #VIRUSVRAGEN, waarin het programma veelgestelde vragen rondom het coronavirus beantwoord. In aflevering 3: “Is corona onstaan door vleermuizensoep?”, haalt het programma de link tussen vleermuizensoep en coronavirus onderuit. De thumbnail suggereerde echter een ander verhaal. De redactie van het NOS Jeugdjournaal heeft na het verzoek van Asian Raisins een alternatief van de thumbnail geplaatst.

De oorspronkelijke thumbnail

Vleermuizensoep

De oorspronkelijke thumbnail toont journalist Benjamin Kat met een kom in één hand en eetstokjes in de andere. Deze Chinees/Aziatisch ogende kom bevat noedels en plastic vleermuizen, ofwel vleermuizensoep.

Op 21 mei heeft Asian Raisins een klachtbrief naar Jeugdjournaal verzonden waarin het team stelt dat deze thumbnail misleidend is. Asian Raisins was van mening dat deze afbeelding, in de verkeerde context, zou bijdragen aan racisme en discriminatie tegen Aziaten en mensen met een Aziatisch uiterlijk. Volgens Asian Raisins legt dit een onjuiste link tussen de Chinese keuken danwel cultuur en het coronavirus.

Weerleggen van nepnieuws

Hierbij voegt Asian Raisins toe te weten dat het doel van de video juist is om nepnieuws te weerleggen. De tekst van de video legt uit dat vleermuizensoep niet de oorzaak is van het nieuwe coronavirus en Asian Raisins zegt blij te zijn dat deze vraag wordt behandeld. Niettemin, Asian Raisins beargumenteert dat wanneer de video niet wordt gekeken en alleen wordt uitgegaan van thumbnail, dit kan bijdragen aan onjuiste beeldvorming. Dit is onder andere te zien in meerdere reacties op de video.

Letterlijke visualisatie van het verhaal

Op 25 mei kwam het Jeugdjournaal met een reactie. In deze reactie erkent de redactie van het Jeugdjournaal het vervelend te vinden dat de thumbnail negatieve associaties oproept. Het bedrijf legt uit dat het doel van de video was om het verhaal van de vleermuizensoep de wereld uit te helpen. Dit leidde tot de keuze voor een letterlijke visualisatie van het verhaal, hopend dat mensen er nieuwsgierig van worden. Met resultaat omdat het Jeugdjournaal zegt veel positieve reacties te hebben gekregen.

Ondanks de vele positieve reacties heeft Jeugdjournaal de thumbnail aangepast sinds het niet hun bedoeling was om mensen te kwetsen. “Dan schiet de explainer zijn doel voorbij”, aldus Jeugdjournaal. Rekening houdend met de punten van Asian Raisins is er een alternatief gevonden, één zonder soepkom. Dat laatste is door Asian Raisins acceptabel bevonden.

De nieuwe thumnail laat de kom er helemaal buiten.

Tot slot wilt Asian Raisin het volgende meegeven aan de lezer en de Asian Raisins community: wanneer je racisme, discriminatie of problemen ziet, zeg er wat van. Laat de ander jouw standpunt zien. Open een dialoog en maak duidelijk dat dit probleem moet worden opgelost. Dat hoeft niet boos of onredelijk te zijn, maar blijf zeker niet stil. Stil blijven en hopen dat het probleem wel overwaait, dat is iets wat we in ieder geval nooit meer gaan doen.

Praat verder op

asian raisins instagram  asian raisins facebook

Doneer

ar doneren

Als een non-profit belangenorganisatie voor Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland zijn wij afhankelijk van de vrijgevigheid van donateurs. Strevend naar een samenleving die open en welkom is voor iedereen, komen wij op voor de rechten van deze mensen.

WORD VRIJWILLIGER

Wil jij bijdragen aan het duurzaam maken van het geluid van Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland en échte impact maken? Bekijk dan onze vacatures.