Asian Raisins Kleuteridee
Leestijd: 4 minuten

De afgelopen weken heeft het team van Asian Raisins zich bezig gehouden met Kleuteridee, een bedrijf met een webwinkel dat lesmateriaal aanbiedt aan leerkrachten. Op Kleuteridee waren Chinese stereotypen te zien in afbeeldingen van het aangeboden onderwijsmateriaal. Daarnaast had Kleuteridee twee video’s met “Chinese” kinderliedjes en animatie op Youtube gepubliceerd. Deze stereotypen worden door Asian Raisins en menig Aziatische Nederlander als racistisch werden ervaren. Team Asian Raisins is vervolgens in gesprek gegaan met de eigenaar van het bedrijf en zijn uiteindelijk tot een overeenkomst gekomen: de ophef veroorzakende inhoud diende van de website en Youtube verwijderd te worden.

“Klein Chineesje, tsjing, tsjang, tsjong’’

Op 5 april werden twee video’s op YouTube opgemerkt door een lid van de Asian Raisins gemeenschap. In één van deze video’s werd onder meer de kleinerende en vertekenende tekst ‘’Klein Chineesje, tsjing, tsjang, tsjong’’ gezongen. Op suggestie van deze persoon heeft het team van Asian Raisins nader onderzoek verricht en is er vervolgens meer soortgelijke inhoud op de website gevonden. De specifieke inhoud van de video’s betreft stereotyperende en onrealistische beelden van Chinese Nederlanders alsook Chinezen uit China.

Oost-Aziatische raciale karikaturen

Op de website stonden er kinderen op de foto die aan hun ooghoeken trokken om de typische Aziatische fysieke eigenschap waar menig Aziaat dikwijls mee wordt geridiculiseerd, de spleetoog, na te bootsen. Ook stonden er op de website afbeeldingen van “typisch Chinese kleding”, wat gepresenteerd werd met strohoeden, een andere hoeksteen van de Oost-Aziatische raciale karikatuur. Op 8 april heeft het team met de verzamelde data van de website een brief verzonden naar de eigenaar van Kleuteridee.nl met het verzoek om de YouTube-video’s en stereotypen op de website te verwijderen alsook om de dialoog aan te gaan.

Screenshots van (deels verwijderde) afbeeldingen onder rubriek “China” op Kleuteridee.nl

Afrikaanse stereotypen

Hetzelfde gold met betrekking tot het door Kleuteridee gepresenteerde thema over Afrika. In dit thema waren achterhaalde (kolonialistische) clichés over Afrikanen met negatieve stereotyperingen gebruikt, zoals honger en primitiviteit (“honger” is nog niet verwijderd van de website). Daarbij zijn er nog steeds afbeeldingen van Zwarte Piet zichtbaar op de website. Het team van Asian Raisins heeft enkel de thema over Afrika aangekaart. Kleuteridee geeft aan dat wegens tijdsgebrek het thema over Afrika later ook grondig wordt herzien.

Niet langer acceptabel

De communicatie liep echter wat stroef; e-mailadressen waren onbereikbaar en het heeft een aantal dagen geduurd voordat er enig antwoord was ontvangen. Op 10 april gaf de eigenaar van Kleuteridee antwoord. In dit antwoord werd er aangegeven dat er binnenkort inhoudelijk antwoord gegeven zou worden. Na een korte briefwisseling ontving Asian Raisins een brief met uitgebreid antwoord van Kleuteridee.

In de brief werd er aangegeven dat zij het eens waren met de standpunten van Asian Raisins. Het was blijkbaar niet de bedoeling van Kleuteridee.nl om te beledigen, ze waren ook niet van het feit bewust dat dergelijke raciale karikaturen al decennia gebruikt worden om Nederlanders met een Aziatische achtergrond te kleineren en belachelijk te maken. Nadat Asian Raisins hun standpunten duidelijk hadden gemaakt was ook de eigenaar het er mee eens dat dit soort inhoud vandaag de dag niet langer acceptabel is. De eigenaar had toen de twee betreffende video’s van YouTube gehaald en een deel van de racistische inhoud van de website verwijderd.

Elkaar helpen

Vanuit Kleuteridee is de suggestie gedaan dat misschien mensen in de Asian Raisins community kunnen helpen met bruikbare Nederlandse kinderliedjes en knutselwerkjes over China nu er niet zoveel beschikbaar is. Dat zou Kleuteridee helpen een goed beeld van China neer te zetten. Kleuteridee houdt zich dan ook aanbevolen. Asian Raisins heeft daar begrip voor en geeft te kennen dat het eenmaal lastiger is om intensief samen te werken aangezien Asian Raisins een non-profitorganisatie is, en Kleuteridee een commercieel bedrijf. Aanvullende reactie Kleuteridee: “Het is nooit de opzet geweest om mensen met een Chinese afkomst te kwetsen, maar juist om positieve kennis over China en zijn inwoners met kinderen te delen. We vinden het heel jammer dat er mensen zijn gekwetst en hopen dat met de aanpassingen aan het thema beter recht gedaan wordt aan de mooie cultuur die China biedt.”

Asian Raisin wil meegeven aan de lezer en de Asian Raisins community: wanneer je racisme ziet, zeg er dan gewoon wat van en laat de ander jouw standpunt zien. Dat hoeft niet boos of onredelijk te gebeuren, maar blijf zeker niet stil. Stil blijven en hopen dat het probleem wel overwaait, dat is iets wat we in ieder geval nooit meer gaan doen.

Bron uitgelichte afbeeldingen: kleuteridee.nl

Praat verder op

asian raisins instagram  asian raisins facebook

Doneer

ar doneren

Als een non-profit belangenorganisatie voor Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland zijn wij afhankelijk van de vrijgevigheid van donateurs. Strevend naar een samenleving die open en welkom is voor iedereen, komen wij op voor de rechten van deze mensen.

WORD VRIJWILLIGER

Wil jij bijdragen aan het duurzaam maken van het geluid van Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland en échte impact maken? Bekijk dan onze vacatures.