nihao
‘Ni hao’
Leestijd: < 1 minuut

Waarom beeld je dit verhaal uit:

Op regelmatige basis krijg ik ‘ni hao’ naar mijn hoofd geslingerd. Een woord dat gewoon ‘hallo’ betekent, krijgt voor mij opeens een negatieve lading. Waarom is dit en waarom doet dit mij zoveel?

Al zo lang ik me kan herinneren begroeten mensen me regelmatig met ‘ni hao’. Ik ben Vietnamees, maar door mijn uiterlijk word ik gelijk bestempeld als iemand van Chinese afkomst. Niet alle Aziaten zien er hetzelfde uit en zijn hetzelfde, dus groet je ook niet alle Aziaten met ‘ni hao’.

Ik beeld dit verhaal uit omdat ik mensen graag duidelijk wil maken dat een onschuldig woord als ‘ni hao’ toch veel pijn kan doen. Ik hoop ook dat mensen zich er meer bewust van gaan worden. 

Ni hao

Waarom doe je mee aan deze campagne?

Mensen zijn niet bewust van wat ze zeggen en hoe kwetsend het kan zijn voor een ander. Heel vaak wordt er dan gezegd ‘het was niet kwetsend bedoeld’, maar wat nou als het voor een ander wel kwetsend is? Er kan niet voor een ander bepaald worden wat wel of niet grappig is. Het is tijd om voor elkaar op te komen. Het is tijd voor wederzijds begrip. Genoeg is genoeg.

Creative: Phi-Yen Phan
Title – creative: Visual storyteller – illustrator – graphic designer
IG account: @phi.yenphan
Website: www.phi-yen.nl

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anh Willem
Anh Willem
6 maanden geleden

Beste Phi Yen,
Pesten is van alle tijden en alle landen. Ni hao roepen tegen een Vietnamese Nederlander, mijn vrouw weet er alles van. En meer van dat soort dingen.
Maar laat je niet meeslepen door de beroepsgekwetsten, die overal racisme en discriminatie in zien. Daar wordt je alleen maar zuur en depressief van. Ga uit van je eigen kracht, laat je niet zo makkelijk kwetsen en je zult zien dat het leven een stuk leuker wordt.
Groeten, Willem

Anh Willem
Anh Willem
6 maanden geleden

Nette reacties die de redactie niet welgevallig zijn worden niet geplaatst. Hoezo “we doen aan zelfreflectie en staan open voor kritiek”?

Praat verder op

asian raisins instagram  asian raisins facebook

Doneren

ar doneren

Als een non-profit belangenorganisatie voor Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland zijn wij afhankelijk van de vrijgevigheid van donateurs. Strevend naar een samenleving die open en welkom is voor iedereen, komen wij op voor de rechten van deze mensen.

WORD VRIJWILLIGER

Wil jij bijdragen aan het duurzaam maken van het geluid van Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland en échte impact maken? Bekijk dan onze vacatures.