Email: info@asianraisins.nl
Internationale Vrouwendag wordt jaarlijks gevierd op 8 maart. Deze dag is bedoeld om mijlpalen in de vrouwenrechtenbeweging te herdenken en om huidige kwesties rondom vrouwenrechten onder de aandacht te brengen.
Door de geschiedenis heen zijn de bijdragen van vrouwen aan sociale rechtvaardigheid, wetenschappelijke ontwikkeling en andere belangrijke zaken vaak ondergewaardeerd, en dat geldt nog meer voor de bijdragen van vrouwen van kleur. Onder hen die de weg vrijmaakten voor de innovaties, vrijheden en burgerrechten van vandaag, waren ook vrouwen uit Oost- en Zuidoost-Azië.
Laten we op deze Vrouwendag enkele van deze vrouwen die geschiedenis hebben geschreven vieren!
Yuri Kochiyama was een Japans-Amerikaanse burgerrechtenactiviste, bekend om haar werk in de Zwarte burgerrechtenbeweging en haar pioniersrol in de Aziatisch-Amerikaanse beweging in de VS.
Na haar verhuizing naar Harlem in 1960, een wijk in New York die voornamelijk bewoond werd door Afro-Amerikanen en Puerto Ricaanse immigranten, raakte Kochiyama diep betrokken bij de strijd voor rassengelijkheid en anti-imperialisme. Ze verzette zich tegen rassensegregatie en zette zich in voor politieke gevangenen en de onafhankelijkheid van Puerto Rico.
Door haar activisme raakte Kochiyama bevriend met Malcolm X, die haar activisme verder inspireerde. Vandaag de dag wordt Kochiyama herinnerd om haar solidariteit binnen verschillende burgerrechtenbewegingen, waaronder de Black Panthers, de pan-Aziatische activistenbeweging als onderdeel van de AAA (Asian Americans for Action), en haar strijd tegen Moslimhaat in Amerika.
Maria Ulfah Santoso was een Indonesische politica en vrouwenrechtenactiviste. Ze was betrokken bij de Indonesische nationalistische beweging en pleitte tijdens haar politieke carrière voor hervormingen in het huwelijksrecht om de bescherming van vrouwenrechten te verbeteren.
Santoso stond bekend als de eerste Indonesische vrouw die een graad in de rechten behaalde en de eerste vrouwelijke minister van Indonesië, waarmee ze de weg vrijmaakte voor andere vrouwen om overheidsfuncties te bekleden.
Vandaag de dag wordt Santoso herinnerd als een symbool van de rol van vrouwen in de Indonesische nationalistische beweging en voor haar activisme in het bevorderen van vrouwenrechten en geletterdheid.
Melchora Aquino was een Filipijnse revolutionair die tijdens de Filipijnse revolutie de titel “Tandang Sora” (wat “oude Sora” betekent) kreeg.
Tijdens de opstand tegen de Spaanse koloniale overheersing runde ze een winkel in haar geboortedorp Barrio Banlat, die een toevluchtsoord werd voor het verzorgen van zieke en gewonde revolutionairen. Aquino opende ook haar huis als geheime ontmoetingsplaats voor Filipijnse revolutionairen (ook bekend als Katipuneros).
Vandaag de dag wordt Tandang Sora herinnerd om haar moederlijke rol tijdens de revolutie, wat haar de titels ‘Vrouw van de Revolutie’, ‘Moeder van Balintawak’ en ‘Moeder van de Filipijnse Revolutie’ opleverde.
Chien-Shiung Wu, ook bekend als de ‘First Lady of Physics’, was een Chinees-Amerikaanse natuurkundige die baanbrekende bijdragen leverde aan de deeltjesfysica. Ze ontwikkelde het eerste experimentele bewijs dat pariteit niet behouden blijft, wat de weg vrijmaakte voor haar collega’s Tsung-Dao Lee en Chen-Ning Yang om in 1957 de Nobelprijs voor de Natuurkunde te winnen. Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog sloot Wu zich aan bij het Manhattan Project, een onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma gericht op het produceren van de eerste kernwapens. Vandaag de dag wordt Wu herinnerd als de ‘Koningin van het Nucleair Onderzoek’.
Raden Adjeng Kartini is een van de nationale helden van Indonesië, bekend om haar strijd voor vrouwenrechten en haar rol in de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Kartini verzette zich tegen genderongelijkheid en streefde naar betere toegang tot onderwijs voor vrouwen en meisjes door haar eigen meisjesschool op te richten, de Kartini School.
Omdat ze geloofde dat vrouwen een centrale rol speelden in de Indonesische samenleving, ontwikkelde Kartini een onderwijssysteem dat meisjes gelijke kansen gaf als jongens, met extra vakken over hygiëne, eerste hulp en geldbeheer. Vandaag de dag wordt Kartini herinnerd om haar inzet voor het verbeteren van de toegang tot onderwijs voor vrouwen en meisjes.
Patsy Mink was een Amerikaanse politica en vrouwenrechtenactiviste die 24 jaar lang diende in het Huis van Afgevaardigden als lid van de Democratische Partij. Mink was de eerste persoon van kleur en de eerste Aziatisch-Amerikaanse die werd gekozen in het Amerikaanse Congres, en de eerste Aziatisch-Amerikaanse die die zich kandidaat stelde voor het Amerikaanse presidentschap.
Tijdens haar politieke carrière was Mink één van de auteurs van Title IX, een federale wet die discriminatie op basis van geslacht in scholen en onderwijsinstellingen verbiedt. Daarnaast leverde Mink belangrijke bijdragen aan raciale- en gendergelijkheid en zette ze zich in voor betaalbare kinderopvang. Vandaag de dag wordt Mink herinnerd om haar politieke nalatenschap, die de weg vrijmaakte voor raciale vertegenwoordiging en vrouwenrechten in Amerika.
Mabel Ping-Hua Lee was een Chinees-Amerikaanse activiste voor vrouwenkiesrecht en de eerste Chinese vrouw in de VS die een doctoraat in de economie behaalde. Ze nam deel aan de vrouwenkiesrecht parade van 1912 in New York City en hielp bijna 10.000 mensen te leiden in de mars. De beweging leidde uiteindelijk tot de goedkeuring van het 19e amendement, dat vrouwen het stemrecht toekende. Ondanks deze dat deze wet er in 1920 kwam, kon Lee pas in 1943 stemmen vanwege de Chinese Exclusion Act. Vandaag de dag wordt Lee herinnerd als een symbool van vrouwenrechten in de VS.
Lin Qiaozhi was een Chinese verloskundige en gynaecoloog die de Chinese gynaecologie en oncologie revolutioneerde. Ze leverde belangrijke bijdragen aan onderzoek op het gebied van foetale ademhaling, vrouwelijke bekkenaandoeningen, gynaecologische oncologie (voortplantingskankers) en neonatale hemolytische aandoeningen (bloedziekten). Gedurende haar carrière hielp Lin Qiaozhi bij de geboorte van meer dan 50.000 baby’s. Daarom staatze vandaag de dag bekend als de ‘Moeder van Tienduizend Baby’s’.
Cut Nyak Meutia was een Indonesische nationale heldin die vocht tegen de Nederlandse koloniale overheersing in Indonesië. Tijdens haar leven vocht ze samen met haar echtgenoten in veldslagen tegen de Nederlanders, totdat ze in 1910 omkwam.
Ondanks dat ze werd gevonden en vermoord door Nederlandse soldaten, vocht Meutia tot haar laatste adem met een rencong (Atjehse dolk). Vandaag de dag wordt Meutia herinnerd om haar moed en haar rol in de strijd voor Indonesische onafhankelijkheid. In 1964 werd ze uitgeroepen tot nationale heldin.
Salud Algabre was een Filipijnse revolutionair. Tijdens haar activisme leidde Algabre de Sakdal-beweging, die zich verzette tegen de Amerikaanse koloniale bezetting van de Filipijnen en pleitte voor een eerlijke herverdeling van land aan Filipijnse boeren.
Algabre leidde meerdere opstanden tegen de Amerikanen en wordt vandaag de dag herinnerd als een strijdster voor Filipijnse onafhankelijkheid.
Author Bio:
Dit artikel is geschreven door Natalie Tai. Natalie is een student aan Amsterdam University College en studeert sociale wetenschappen met een focus op sociologie en gender studies. Ze heeft Singaporese en Taiwanese roots, maar woont momenteel in Amsterdam voor haar studie. Daarbuiten besteedt ze haar tijd aan vrijwilligerswerk voor Asian Raisins en LGBTQ+-organisaties.
Comments are closed