Email: info@asianraisins.nl
De Roze Filmdagen is een film festival van 11 dagen voor LGBTQ films dat elk jaar terug komt. Het festival is van 11 t/m 21 maart 2021 wat tegelijkertijd is met de week tegen racisme wat 15 t/m 21 maart 2021 check de programma’s van Pakhuis de Zwijger en Radar.
Tijdens het festival worden er verschillende films, korte films en documentaires met LGBTQ-gerelateerd thema vertoond. Normaal zou dit festival in Het Ketelhuis plaatsvinden maar dit jaar is het online.
“Alle films zijn voor het eerst online te zien en in heel Nederland. De speelfilms en documentaires zijn op vaste tijdstippen te bekijken, de korte filmprogramma’s op elk moment dat je maar wilt. Ook streamen we speciale talkshows op de weekenddagen. Daarmee zijn we toegankelijker voor de LHBTQ-gemeenschap in Nederland dan ooit. Zo biedt de nieuwe situatie ook kansen voor ons festival.” aldus Huib Koeleman de Voorzitter van Roze Filmdagen.
Hieronder is een lijst met 7 filmtips om tijdens de Roze Filmdagen te bekijken met Oost- en Zuidoost Aziatische queers. Bekijk het gehele programma hier. Ticket per film is €8,50 voor het festival en zijn hier te koop.
De eerste filmtip is met Wen Long ze is negen. Bij haar geboorte was niet te zien of ze jongen of meisje was. Veel van deze kinderen worden al op jonge leeftijd geopereerd om ze meer jongen of meisje te ‘maken’. Bij Wen Long is dit niet gebeurd. Haar ouders laten de keus aan haarzelf. Wen Long is blij dat ze zelf mag kiezen hoe ze door het leven gaat. Maar makkelijk is dat niet.
Want als je zowel jongen als meisje bent, waar hoor je dan bij? Wat is je positie in een wereld die is opgedeeld in man/vrouw? Wen Long vindt het belangrijk om haar verhaal te vertellen. Want ook al raken we steeds meer gewend aan mensen die niet in een hokje passen, Wen Long merkt dat bijna niemand weet dat intersekse bestaat én zelfs veel voorkomt. En ze realiseert zich inmiddels dat veel andere interseksemensen er juist níet over durven praten.
VRIJDAG 12 MAART 19.00 UUR
ZONDAG 21 MAART 17.00 UUR
Hae-Soo verhuist van Seoul naar een klein stadje waar ze een koffieshop opent. Studente Ye-Jin bezoekt de koffieshop regelmatig en ze raakt bevriend met Hae-Soo die enigszins ontdooit en Ye-Jin zelfs haar winkel laat versieren. De studente raakt verliefd op de vrouw maar houdt dit geheim. Wat is het dat Hae-Soo geheim houdt? Een mooie, gevoelige film die de tijd neemt om de emoties van de vrouwen te ontwikkelen en je bij hen te betrekken.
ZONDAG 14 MAART 19.00 UUR
WOENSDAG 17 MAART 21.00 UUR
Nau Van, zoon van een Vietnamese familie, keert voor het eerst in negen jaar terug uit de Verenigde Staten. Hij brengt ook zijn Vietnamees-Amerikaanse vriend Ian mee onder het mom van ‘vriendschap’. Vans moeder, die heeft het familiebedrijf heeft overgenomen, verwacht dat haar zoon niet alleen in hun bedrijf snel zijn verplichtingen vervult, maar ook op persoonlijk vlak: hij dient te trouwen en kinderen te krijgen. Van worstelt met de verwachtingen van zijn liefdevolle maar vastberaden moeder en raakt verscheurd tussen de plicht jegens zijn familie en de vrijheid van leven in het buitenland met Ian. Dit charmante familiedrama zal velen van ons die zich vaak gedwongen voelen om te kiezen tussen familie, geliefden en culturen, bekend voorkomen.
ZATERDAG 20 MAART 19.00 UUR
Tot zijn 14e is Adam opgegroeid als jongen, in een conservatief christelijk gezin. En alhoewel vader pastoor is, haalt Adam al het kattenkwaad uit dat je verwacht. Tot hij in de puberteit raakt en belangstelling krijgt voor een meisje. Maar de puberteit brengt voor Adam nog een ingrijpende verandering met zich mee: als hij voor het eerst ongesteld raakt en zo ontdekt hij dat hij intersekse is. Adam zal een eigen pad moeten volgen op weg naar volwassenheid. Regisseur J.E. Tiglao zet met de film een krachtig pleidooi op voor acceptatie, en doet dat met veel kleur maar ook openhartige scènes. Iets te veel voor de lokale censuur, die de film wilde verbieden, waarna deze alle grote prijzen won op het Cinema One festival in de Filipijnen. Welverdiende, zoete wraak
DINSDAG 16 MAART 19.00 UUR
ZONDAG 21 MAART 17.00 UUR
Henry Golding (Crazy Rich Asians, Last Christmas) schittert in dit poëtische verhaal van regisseur Hong Khaou (Lilting – RFD Openingsfilm 2015). Golding speelt Kit, een homoseksuele man wiens familie Vietnam verliet toen hij een kind was. Hij keert vanuit Engeland terug naar Saigon om de as van zijn ouders te verspreiden. Via een gay datingapp ontmoet hij Lewis. De Amerikaanse expat heeft zijn eigen persoonlijke band met Vietnam. De film onderzoekt de complexiteit van hoe onze cultuur, geschiedenis, seksualiteit en familiegeschiedenis onze identiteit vormen. Met dreamy Golding als onze gids vindt deze prachtig geschoten en subtiele film dat de antwoorden soms wonderbaarlijk ongrijpbaar kunnen zijn.
MAANDAG 15 MAART 19.00 UUR
DONDERDAG 18 MAART 19.00 UUR
Kevin is leraar maatschappijleer op een middelbare school in Taiwan. Als hij in de les openlijk zijn steun uitspreekt voor het openstellen van het huwelijk, valt dit niet bij iedereen in goede aarde. Dan ontmoet hij de wat oudere Gao, voor wie hij valt als een blok. Maar Gao vertelt pas later over twee zaken: dat hij formeel nog getrouwd is met een vrouw, en dat hij hiv-positief is. Dat zal hun relatie danig op de proef stellen, zeker als op school de roddels rondgaan. Zich afspelend in het Taiwan van vlak voordat het huwelijk werd opengesteld voor mensen van gelijk geslacht (als eerste land in Azië, mei 2019) zet regisseur Ming Lang Chen een prachtig verhaal neer over acceptatie, vooroordelen en de kracht van liefde. Meermaals genomineerd en prijswinnend op verschillende festivals.
DINSDAG 16 MAART 19.00 UUR
Het langverwachte tweede deel van de liefdesgeschiedenis tussen Oat en Toey waarvan met het eerste deel (Present Perfect, RFD 2017) een ware culthit werd waar wereldwijd halsreikend naar werd uitgekeken. Oat en Toey leerden elkaar op reis in Japan kennen en werden verliefd, maar Toey’s hart werd gebroken toen hij doorkreeg dat Oat terug moest naar Thailand om daar met zijn verloofde te trouwen. Nu, een paar jaar later kruisen hun wegen van de jonge mannen weer, maar een gebroken hart nog te lijmen? Romantisch drama, dat naast alle relatieperikelen ook nog een pamflet voor het (Thaise) huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht is.
Kun je niet op één of meerdere data? Bekijk gratis ‘Pete Wu en de bananen’ en ‘Ik kóm niet uit Sri Lanka’. ‘Check de Roze filmdagen ook op Facebook en Instagram.
Comments are closed