Email: info@asianraisins.nl
Tijdens Week Tegen Racsime 2025 bij Pakhuis de Zwijger hebben we deze toolkit gereleased wat hier te downloaden is.
Deze toolkit is speciaal ontwikkeld voor Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen die racisme meemaken. Maar ook voor alle geïnteresseerden en bondgenoten die meer willen weten over anti-Aziatisch racisme en hoe ze dit kunnen bestrijden.
We geven praktische tips hoe je het beste met vaak voorkomende vormen van racisme om kan gaan en verwijzen je naar waar je meer informatie en hulp kunt krijgen.
Racisme gericht op Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen krijgt nog steeds te weinig aandacht. Ook de impact van deze vorm van racisme wordt vaak niet serieus genoeg genomen. Mensen wie dit overkomt weten vaak niet hoe ermee om te gaan of dit bespreekbaar te maken.
We hebben verschillende bronnen van nieuws en media op een rijtje gezet van de afgelopen jaren. Het belicht beelden van de omgang bij racisme naar gemarginaliseerde groepen en personen die hun persoonlijke verhaal willen delen over hun ervaringen.
Uit onderzoek blijkt dat ruim een derde van de Nederlanders met een Aziatische achtergrond regelmatig discriminatie ervaart, doordat woorden als ‘loempia’, ‘sambal’ of ‘corona’ naar hen worden geroepen. Ervaren Nederlandse studenten met Aziatische roots vergelijkbare vormen van discriminatie? En hoe gaan ze ermee om?
Bron: https://www.youtube.com/watch?v=TQFGSDzbvYc
Het ‘bamboe plafond’ is een vorm van anti-Aziatisch racisme. Weet jij wat een bamboo ceiling is en herken jij dit in je omgeving?
In het bedrijfsleven bestaat discriminatie, ook tegen Nederlanders met een Aziatische achtergrond. Is het jou bijvoorbeeld opgevallen dat er relatief weinig Aziaten zijn in het management bij westers-gedreven bedrijven? Denk maar eens aan Albert Heijn, Hema, ING, PostNL, etc. Hoe vaak zie je bij zulke bedrijven een bestuurslid met een Aziatische achtergrond? Niet, sterker nog, het is vrij wit. De ironie erachter is dat mensen vaak een vooroordeel hebben dat Aziaten door hard werken juist sneller hogerop klimmen, maar toch heeft dat juist averechts gewerkt. Sluit je aan bij een panelgesprek waar we verder duiken in waar het probleem precies zit?
De relatie tussen interlandelijke en interraciale adoptie en identiteit vraagt om een intersectionele benadering, waarin zowel de culturele dimensie als het perspectief van antiracisme geïntegreerd worden. Dit is belangrijk om meer begrip te creëren voor de ervaringen van mensen met een adoptieachtergrond met onder andere racisme en hoe dit invloed heeft op hun identiteitsvorming. Tijdens deze avond richten we ons naast het hoofdthema racisme, ook op de zoektocht naar identiteit van mensen met een adoptieachtergrond. Het doel is om het bewustzijn te vergroten over de relatie tussen adoptie, identiteit en racisme. Hiermee willen we de solidariteit binnen en tussen gemeenschappen versterken. Samen kijken we naar de toekomst, waarin begrip voor elkaar en verbinding centraal staan.
Nederlanders met een Aziatische achtergrond hebben regelmatig te maken met discriminatie en racisme. Ze worden uitgescholden of nageroepen. Dat was al een tijdje bekend, maar nu is er ook voor het eerst onderzoek naar gedaan. Ook kinderen horen soms vervelende of kwetsende opmerkingen
Ruim een derde van de Nederlanders met een Aziatische achtergrond heeft het afgelopen jaar last gehad van discriminatie. Ook in Chinatown in Den Haag hebben buurtbewoners hier ervaring mee.
We weten natuurlijk al langer dat sollicitanten met een niet-Westerse naam minder kans maken op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Een groep onderzoekers uit Nederland, Duitsland en Spanje vroegen zich af in hoeverre er, behalve op iemands naam, ook gediscrimineerd wordt op uiterlijke kenmerken. Op 18 april 2023 publiceerden zij het wetenschappelijke artikel In your face: a comparative field experiment on racial discrimination in Europe (door Polavieja et al.). Dit onderzoek naar racisme op de arbeidsmarkt laat opnieuw zorgwekkende resultaten zien die wij graag met jullie delen.
Vrolijk met z’n allen ‘Hanky Panky Shanghai’ zingen terwijl je spleetogen maakt: het lijkt onschuldig, maar je kunt er mensen pijn mee doen. Ook Aziaten krijgen veel met racisme en discriminatie te maken. Daar kan de Zuid-Koreaanse Sung over meepraten. “Ik wilde ook blond en blank zijn.”
In de jaren negentig, de hoogtijdagen van de Chin. Ind. Restaurants, werkte ik als jong meisje mee in de bediening. Goedbedoelde gesprekken met de gasten volgden vaak hetzelfde riedeltje: ‘Wat spreek je goed Nederlands’, ‘Jullie zijn wel heel netjes’, ‘Jullie zijn gelukkig niet zoals die k-…’, ‘We hebben nooit last van jullie’. Deze opmerkingen legden een stevige bodem voor mijn zelfbeeld en zelfhaat, en waren de bouwstenen voor mijn modelminderheid gevangenis.
WAGENINGEN – Internationale studenten van de universiteit in Wageningen (WUR) voelen zich onveilig na een heftige mishandeling op de campus. Vorige week is een Chinese student bekogeld met een steen en in elkaar geslagen en geschopt door een groep jongens. Dat zegt de politie.
Het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam lanceert haar onderzoek “Uit de schaduw: anti-Oost en Zuidoost-Aziatisch racisme”.
“Op straat krijg ik vaak te maken met racistische opmerkingen. Mensen roepen dingen zoals ni hao, babi pangang en sambal bij… In het restaurant gebeurt het regelmatig dat mensen binnenkomen en ‘grappen’ maken over het bestellen van hondenvlees.”
Het onderzoek “Uit de schaduw: anti-Oost en Zuidoost-Aziatisch racisme” dat vandaag door het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA) wordt gepubliceerd bevat een gedetailleerd overzicht aangaande de aard en omvang van anti-Oost en Zuidoost-Aziatisch racisme tussen 2018 en 2022 binnen de regio Amsterdam. Hieruit blijkt dat anti-Oost en Zuidoost-Aziatisch racisme een wijdverspreid probleem is waar niet adequaat op wordt gereageerd en vaak geen onderdeel is van het algemeen racismedebat. Daarnaast richt dit onderzoek zich op de diverse factoren die van invloed zijn op de meldingsbereidheid van Oost- en Zuidoost-Aziatische gemeenschappen.
Sinds de aanslag in Atlanta (VS) op 16 maart 2021 heeft de Stop Asian Hate beweging ook in Nederland vleugels gekregen. Aziatische Nederlanders zijn een zeer diverse groep met onder andere Indo’s, Chinezen, Afghanen en Filipino’s.* Als “geheel” staan ze te boek als stilzwijgende, hardwerkende en goed geïntegreerde migratiegroep. Maar klopt dat beeld wel? Wat is de strijd van sommigen uit de eerste generaties en hoe kijken ze naar de jongere generatie?
Steeds meer jonge Aziatische Nederlanders verzetten zich tegen de discriminatie die zij ervaren. Wat zijn hun ervaringen, hoe verzetten zij zich hiertegen, en waarom juist nu? Voor Wij Zijn Amsterdam sprak Kiki Bosman vier Aziatische Amsterdammers die vinden dat er iets moet veranderen.
Op de vraag hoe zij discriminatie ervaren wordt pijnlijk duidelijk waar ze al van jongs af aan mee te maken krijgen. Scheldwoorden als ‘spleetoog’ en ‘hondeneter’ zijn geen uitzondering en ook het ogenschijnlijk onschuldige verjaardagsliedje Hanky Panky Shanghai wordt van jongs af aan als kwetsend ervaren.
Ergens is kunstenares en activist Sioe Jeng het coronavirus want het racisme tegenover Chinese Nederlanders staat nu eindelijk op de kaart.
Het liefst was ik gewoon heel erg blij en trots geweest op wie ik ben en hoe ik eruitzie. Ik heb zo lang het gevoel gehad dat alles wat met mijn Chinees-zijn te maken heeft gehad niet als voordeel werkte. En nu voel ik me meer gesupport. Dit kan niet meer 2020 jongens Let’s go!
Bron: https://npo.nl/npo3/de-outsiders/10-09-2020/VPWON_1315999
In de video filmt een Aziatisch meisje een racistische Nederlander die een vernederende liedjes zongen naar andere minderheden.Dit laat duidelijk zien dat Aziaten dit gedrag al jaren onacceptabel vinden en mensen blijven dit gedrag maar goedkeuren, dit MOET STOPPEN!
Veel Nederlanders spreken minderheden graag op een lachwekkende manier aan door ze te noemen met hun bijbehorende voedselnamen, door ze te vernederen, belachelijk te maken en door zich op ongepaste wijze superieur te voelen ten opzichte van hen. De meerderheid van de mensen denkt dat Aziaten belachelijk gemaakt kunnen worden omdat ze ongevaarlijk zijn.
“Dit is echt respectloos gedrag! Ze gaan gewoon door, ze geven niets om wederzijds respect.”
Toen het Aziatische meisje tegen hun zei dat ze moesten stoppen met het respectloze gedrag, werd de groep snel agressief en schreeuwde ze haar toe dat ze haar mond moest houden en moest gaan zitten als een hond! Het meisje had veel geluk dat ze niet eindigde als de andere Aziatisch meisje uit een eerder incident. Dat meisje was beledigd door een ander racistisch Nederlands liedje, en toen ze de groep die het zong vroeg om te stoppen, viel de groep haar gewelddadig aan:
Jona Lam is een man met een Aziatische achtergrond. In zijn youtube video vertelt hij over de verschillende ervaringen die hij in zijn leven heeft meegemaakt rondom racisme. Ook vertelt hij daarnaast over de geschiedenis van de racistische termen en waar het vandaan komt.
Yanii uit de Zaanstreek werd op zondag 21 juni 2020 door bijna twintig jongens in de Jagersplas Zaandam omringd. Hij werd uitgescholden voor ‘kankerchinees’ en werd daarna tegen zijn gezicht geschopt.
Twee jonge Nederlandse mannen gooiden babypoeder naar Chinese voetgangers in de straten van Amsterdam. In de video vroegen twee mannen, die twee blikken babypoeder bij zich hadden, naar twee andere voetgangers met Aziatische uiterlijk of ze babypoeder wilden. Nadat ze werden geweigerd, gooiden ze het poeder naar de nietsvermoedende voetgangers en sloegen snel op de vlucht.
Uitgescholden worden, gepest worden of anders behandeld worden om hoe je eruit ziet of waar je vandaan komt. Dat is racisme. Ook Nederlanders met een Aziatische achtergrond maken dat soms mee. En dat begint vaak al op de basisschool, vertellen Yuna en Zhiqiang.
Welkom bij een video die het racistische aspect van de Nederlandse cultuur tegen Aziaten laat zien. Het liedje in deze video is onzin geluiden die bedoeld zijn om de Aziatische taal te bespotten.
De Nederlanders zingen dit liedje op verjaardagen. Dit racistische liedje wordt aan kinderen van de basisschool geleerd. Let op dat de mensen in deze video volwassenen zijn en hoe makkelijk ze de Aziatische Chink Eyes bespotten.
Leraren op de basisschool leren de kinderen om de Chink Eyes te maken die bij het liedje passen, samen met andere racistische Ching Chong-geluiden. Ik hoop dat deze video wat context geeft aan de buitenwereld over Nederlands racisme tegen Aziaten in Nederland.
Een overzicht van Aziatische zorgverleners, waaronder psychologen en therapeuten, met een Aziatische achtergrond.
Woon of werk je in Nederland en heb je een Oost en of Zuidoost Aziatische achtergrond? Heb jij hierdoor te maken gehad met bijvoorbeeld racisme buitenshuis of op internet? Dan kan je met behulp van onderstaande formulier veilig en gemakkelijk een melding maken.