Email: info@asianraisins.nl
Nederland krijgt vaak erkenning als multiculturele samenleving, maar worden alle culturen wel vertegenwoordigd in de Tweede Kamer? Kleur de Kamer is een initiatief waarmee geprobeerd wordt om meer politieke kandidaten van kleur in de kamer te krijgen, zodat het parlement een betere afspiegeling van de bevolking wordt.
De afwezigheid van politici van kleur in de Tweede Kamer zorgt voor een afwezigheid van bewustzijn van racisme. Voor een succesvolle multiculturele samenleving moet er immers niet alleen over mensen van kleur gepraat worden, maar ook met hen. De Tweede Kamer vormt namelijk de basis voor de sociale cohesie in ons land. En jij kan het verschil maken en bepalen wie er in de Tweede Kamer komt!
Voorkeurstemmen zijn stemmen die niet op de lijsttrekker worden uitgebracht, maar op de kandidaat van dezelfde lijst waar je een voorkeur op hebt. Door jouw stem kan een kandidaat van kleur hoger op de lijst komen en daardoor een zetel krijgen. Stem dus op de persoon die jou het meest representeert en aanspreekt. Met voorkeurstemmen kan er meer diversiteit in de kamer gerealiseerd worden.
Er waren in totaal drie livestreams waarin telkens twee kandidaat-Kamerleden een interview aflegden, de vragen die werden voorgelegd kwamen van het publiek. De livestreams waren mede georganiseerd en begeleid door Asian Raisins.
In de eerste livestream spraken Ian van der Kooye (woordvoerder en oprichter van ‘Kleur de Kamer’), Isaura Carrilho (DENK) en Ojanne de Vries-Chang (D66). Volgens Ian, kun je niet praten over anti-racisme als er niet, op z’n minst één kandidaat van kleur, meedoet aan het gesprek. Willen we dit veranderen? Dan moet niet alleen de ‘gemiddelde’ Nederlander in de Tweede Kamer zitten, legt Isaura uit. Door een diversiteit aan Kamerleden te creëren wordt de Tweede Kamer solidair en komt er meer actie tegen racisme,
Tweede livestream
Vervolgens waren Stephanie Bennet (GroenLinks) en Jaap Jonkers (CDA) uitgenodigd. ‘Hoe diverser het team, hoe beter het functioneert!’ spreekt Stephanie zich al snel uit. Stephanie heeft het vooral over inclusiviteit: wie je ook bent, je hoort erbij. Iedereen neemt zijn of haar eigen achtergrond en ervaringen mee. Daarmee kan je een geheel aan mensen vormen dat goed werkt als een team.
Derde livestream
In de laatste livestream komen Fatihya Abdi (Pvda) en Simone Richardson (VVD) aan bod. Ook Fatihya is voor inclusiviteit. Daarnaast is diversiteit, verscheidenheid, volgens haar. Wat je nationaliteit of geaardheid is, je leeft samen en dat maakt het een sterk geheel. Fatihya maakt onderdeel uit van ‘The Dutch Squad’ dat ook streeft naar het includeren van meer mensen van kleur in de Tweede Kamer.
Joan Nunnely van D66, Milka Yemane van Groenlinks, Fatihya Abdi van PvdA en Isaura van DENK vormen samen ‘The Dutch Squad.’ Op dit moment zijn er 0 kandidaten van kleur in de Tweede Kamer. Dat vinden zij onacceptabel. De Kamer is hierdoor niet representatief noch inclusief. Ook zij streven daarom naar meer kleur in de Tweede Kamer.
De samenleving moet zich kunnen herkennen in haar volksvertegenwoordigers, omdat de politiek een voorbeeldfunctie heeft. Bovendien zou het effectiever zijn, als er in een debat verschillende perspectieven en ervaringen worden aangekaart. Anders wordt de politiek te eenzijdig. Nederland op zich is immers erg divers en daarom horen er meer stemmen van kleur te zijn die het representeren.
De livestreams zijn hierboven en op Facebook terug te zien.
There’s no content to show here yet.
Comments are closed