Email: info@asianraisins.nl
Zaterdag 10 april was opnieuw een demonstratie gehouden tegen racisme jegens Aziaten in Nederland. De demonstratie vond plaats in Amsterdam op het Museumplein en werd georganiseerd door het Actiefonds, Theaterstraat, StopAsianHateAmsterdam, Omroep PAC en Asian Raisins.
Bewustzijn creëren voor racisme jegens Aziaten in Nederland was het thema van de demonstratie. Dit is uitgewerkt door een divers programma dat anti-Aziatisch racisme in Nederland reflecteert.
In april werd een Oost-Aziatische vrouw aangevallen, jongens gooiden stenen naar haar. Daarnaast werd vorig jaar een jongen in zijn gezicht getrapt. Ook werd er een jonge vrouw zwaar mishandeld met een mes, terwijl jongens het lied ‘Voorkomen is beter dan Chinezen’ zongen. Verder werden meerdere keren ramen ingegooid bij een Haagse hindoetempel. Bovendien zingen leerkrachten en kinderen het zogenaamde verjaardagslied ‘Hanky panky Shanghai’ nog op basisscholen en is het ‘spleetoog gebaar’ nog steeds op televisie te zien.
Bij de demonstratie waren er sprekers aanwezig die zich op verschillende manieren inzetten tegen anti-racisme in Nederland. Zo spraken Vincent Yeers (activist), San Fu Maltha (activist), Rochelle Martha (activist), Kelly Zhao (belaagd door racisme), Hui-Hui Pan (oprichter omroep PAC), Sarita Bajnath (activist), Kevin Groen (spoken word artist) en Amy Cheung (Asian Raisins).
Kevin Groen zegt: ‘’Racism doesn’t stop, there is no off switch to racism.‘’ gevolgd met ‘’For most of my life I thought that I have to apologize for living, this is what racism will do. So many people internalize it.’’ Vervolgens sprak Vincent zich ook uit: ‘’Ben ik nou echt een tweederangs burger?‘’ en “Alles wordt afgedaan als grapje, maar ik lach niet.’’ aldus Amy.
De sprekers benadrukten de wens voor een land waar iedereen veilig over straat kan lopen en waar waardering en acceptatie is. Ze willen namelijk een Nederland waar we elkaar helpen in plaats van vernederen en waar we streven naar wederzijds respect. Dit is niet onhaalbaar, het is juist de basis van onze samenleving.
De demonstratie bleef niet onopgemerkt. Onder andere NOS, het Parool en de Volkskrant hebben verslag gedaan van de demonstratie. Dat de media aandacht vraagt, laat zien dat het een serieus probleem is dat erkend en verholpen moet worden.
Door samen te strijden kunnen we een boodschap overbrengen. We leven allemaal in dezelfde samenleving, daarom is het simpelweg fatsoen om elkaar gelijkwaardig te behandelen. Racisme mag namelijk niet gebeuren en zolang het toch gebeurt, van micro-agressie tot geweld, is het nodig om bewustwording te creëren!
Comments are closed