Email: info@asianraisins.nl
De relatie tussen interlandelijke en interraciale adoptie en identiteit vraagt om een intersectionele benadering, waarin zowel de culturele dimensie als het perspectief van antiracisme geïntegreerd worden. Dit is belangrijk om meer begrip te creëren voor de ervaringen van mensen met een adoptieachtergrond met onder andere racisme en hoe dit invloed heeft op hun identiteitsvorming. Tijdens deze avond richten we ons naast het hoofdthema racisme, ook op de zoektocht naar identiteit van mensen met een adoptieachtergrond. Het doel is om het bewustzijn te vergroten over de relatie tussen adoptie, identiteit en racisme. Hiermee willen we de solidariteit binnen en tussen gemeenschappen versterken. Samen kijken we naar de toekomst, waarin begrip voor elkaar en verbinding centraal staan.
In samenwerking met Pakhuis de Zwijger organiseren wij een avond waarbij ervaringen van mensen met een adoptieachtergrond uit Oost- en Zuidoost-Azië centraal staan.
Datum & Tijd: 18 maart 2024, begint op 20.00 uur
Locatie: Pakhuis de Zwijger, Amsterdam
Toegang is gratis. Je kunt hier aanmelden.
Het programma bestaat uit drie delen. We starten met een spoken word performance over adoptie en identiteit. Daarna volgt een panelgesprek met ervaringsdeskundigen, bekend van onder andere de documentaires Adoptiebedrog (Zembla), De Afhaalchinees (Omroep Zwart) en Dumpling Stories (VICE). We sluiten af met vragen uit het publiek, waarbij ook ruimte is om persoonlijke ervaringen te delen.
Lily Ni Mei (spoken word act)
Lily Ni Mei is op vierjarige leeftijd geadopteerd uit China. Zij is opgegroeid in de Achterhoek en inmiddels woonachtig in Utrecht. Na haar studie Social Work is ze gaan werken als hulpverlener in de GGZ. Schrijven is één van haar passies, waarbij thema’s als identiteit, hechting en mentale veerkracht belicht worden.
Liza Hansa (muzikale voordracht)
Raakt én vermaakt. Met haar pure stem en akoestische singer-songwriter-popliedjes doet ze echt iets met je. Haar liedjes gaan over de psychische impact van adoptie: het accepteren van een stil verlangen.
Dilani Butink (Adoptiebedrog)
Dilani Butink, fotografe en podcast maker, werd in 1992 geboren in Sri Lanka en kort daarna geadopteerd door een Nederlands echtpaar.
Dilani klaagde in 2019 als eerste geadopteerde de Nederlandse overheid en de adoptiebemiddelingsorganisatie aan voor hun rol in haar frauduleuze adoptie.
In 2022 oordeelde het hof dat de Nederlandse staat en het adoptiebureau beter hadden moeten controleren op misstanden bij de adoptie van Dilani, zeker omdat er destijds al vele signalen van adoptiemisstanden waren in Sri Lanka. Helaas gingen de staat en het bureau tegen deze uitspraak in cassatie en is Dilani nog steeds verwikkeld in deze slopende juridische strijd.
In 2022 oordeelde het hof dat er beter toezicht had moeten zijn, gezien de vele signalen van adoptiemisstanden in Sri Lanka. De staat en het bureau gingen echter in hoger beroep, waardoor Dilani nog steeds verwikkeld is in deze slopende juridische strijd.
Na aanleiding van de rechtszaak heeft ze Pink Cloud Project opgericht, een platform waar Dilani via podcasts geadopteerden en deskundigen een stem geeft en bijdraagt aan bewustwording over de schaduwkanten van interlandelijke adoptie.
Myranda Hilhorst (De Afhaalchinees)
Myranda Hilhorst is vijf jaar als ze vanuit Zuid-Korea in 1975 wordt geadopteerd en terecht komt in een disfunctioneel Nederlands gezin wat impact heeft op haar volwassen leven en nog doorwerkt bij haar kinderen. Een jaar geleden heeft zij haar boek ‘Wees – Moederliefde onder voorwaarden’ uitgebracht.
Xiangxia van den Ham (Dumpling Stories)
Xiangxia van den Ham debuteerde in 2023 met haar persoonlijke documentaire “In Search of Mother’s Love”. Onlangs heeft ze, in samenwerking met VICE Nederland, de documentaire “Dumpling Stories” (2024) uitgebracht.
Zoë Horsten
Zoë Horsten is een moderator en creatieve producent. Haar projecten dragen bij aan het creëren van ruimtes voor nieuwe verhalen. Als Nederlands-Chinees persoon met een adoptieachtergrond, is ze altijd al aangetrokken geweest naar de betekenis van thuis, ergens toebehoren en identiteit.
Comments are closed