Het is geen grapje, het is racistisch

In je eentje tegen meerdere mensen

Het naroepen van Chinese gerechten tot lekkel en lijst, een racistische opmerking of micro-agressie (bijvoorbeeld: “Wat is jouw Nederlands goed!”) kan al snel als grapje bestempeld worden. Het lijkt misschien niet zo serieus in de ogen van iemand die dit niet geregeld meemaakt.  Vaak wordt dit (mede uit onmacht) weggelachen of genegeerd. Men krijgt te horen dat het “maar een grapje” is, of “van mij kan je het hebben, toch?” Het is belangrijk om erop te duiden dat dit soort opmerkingen niet oké zijn. Dit is niet normaal. Samen kunnen we de strijd tegen de racistische opmerkingen aangaan.

Geef je mening

Wees niet bang om je grenzen aan te geven. Zeg dat iets niet grappig is. Het maakt dan niet uit of dat plaatsvindt op de werkvloer, een familieverjaardag, of een etentje met vrienden. Het is niet nodig om in de aanval te schieten. Je kan simpelweg aangeven dat het meer dan een grapje is en dat jij als minderheidsgroep hier last van hebt. Dat geldt ook wanneer het een ander overkomt. Je mening geven kan eng zijn. Zie je dus dat iemand zich in deze situatie bevindt, probeer hen dan te supporten wanneer mogelijk. Samen sta je immers sterker.

Ga in gesprek

Deel je ervaringen met familie, vrienden, collega’s, of in welke omgeving zo’n ‘grapje’ ook maar gemaakt kan worden. misschien zijn zij zich er niet bewust van dat dit vaker voorkomt. Het is dan ook goed dat zij hiervan op de hoogte worden gebracht om te voorkomen dat ze in herhaling vallen.

Vertel je verhaal

Het wegzetten van racistische opmerkingen als iets dat ‘maar een grapje’ is kan zorgen voor negatieve stereotypes. Denk maar aan het stereotype dat alle Chinees-uitziende Aziaten COVID-19 hebben (wat zelfs leidde tot een aantal haatmisdrijven in Nederland*). Hoewel een onschuldig lijkende opmerking misschien niet slecht bedoeld wordt, kan het slecht uitpakken wanneer dit een gewoonte wordt.

Racistische opmerkingen en micro-agressies kunnen op de lange termijn negatieve gevolgen hebben, zoals een laag zelfbeeld, depressie en trauma. Om dit tegen te gaan is het belangrijk dat er bewustzijn wordt gecreëerd. Weet wat de gevolgen zijn van dit soort opmerkingen en waarom de oorzaak dus aangepakt moet worden. Dit kan bijvoorbeeld door rechtstreeks de discussie aan te gaan of door simpelweg een informatieve post op social media te delen. Ook kun je jezelf informeren door social media-accounts te volgen die zich in dit onderwerp specialiseren. Zo zijn er nog meer manieren om jouw steentje bij te dragen.

Comments are closed