Interview met Tetsuro Miyakazi en zijn fotoproject Hafu2Hafu

In de rubriek Asian Praisings lichten we verschillende mensen van Aziatische afkomst uit. Door middel van korte interviews zetten we hen in de schijnwerpers om zo meer Aziatische representatie te laten zien. Deze keer is fotograaf Tetsuro Miyakazi (42) aan de beurt. Hij is de maker van het fotoproject Hafu2Hafu, waarin hij meer representatie biedt voor mensen van gemengde Japanse afkomst.

Achtergrond

Tetsuro is een Japans-Belgische fotograaf bekend van het wereldwijde fotoproject Hafu2Hafu. Hij is geboren in Brussel als kind van een Japanse vader en een Belgische moeder. Hij verhuisde naar Amsterdam en na jarenlang in de reclame en communicatie te hebben gewerkt, richtte hij een duurzame onderneming op: KRNWTR+. Het doel hiervan was om het gebruik van single use plastics tegen te gaan.

Tetsuro Miyazaki (België x Japan)
Tetsuro Miyazaki (België x Japan)

Naast zijn passie voor duurzaamheid had Tetsuro ook altijd al een fascinatie gehad voor fotografie. Daarom besloot hij zes jaar geleden om fulltime fotograaf te worden. Zijn focus ligt op portretfotografie, maar hij wil zich niet beperken tot één specialisme. Tetsuro laat zich inspireren door het American West fotoproject van Richard Avedon, waarin de ‘gewone Amerikaan’ gefotografeerd werd. Net als Avedon maakt Tetsuro gebruik van zwart-wit foto’s. De film “Hafu” was ook een bron van inspiratie voor hem.

Amadu Rikuto (Kenya x Japan)
“Waarom voel je je meer op je gemak bij andere ‘mixed race’ kinderen?”
Amadu Rikuto (Kenya x Japan) “Waarom voel je je meer op je gemak bij andere ‘mixed race’ kinderen?”

Een kwestie van identiteit

De Japanse term ‘hafu’ duidt iemand met een Japanse ouder en een niet-Japanse ouder aan, zoals Tetsuro. Omdat hij opgroeide in een omgeving zonder mensen die er hetzelfde uitzagen als hij, kreeg hij vaak vragen over zijn naam. Aan de andere kant, wanneer hij in Japan was kreeg hij juist de vraag waarom hij er niet Japans uitzag. Volgens Tetsuro kan keer op keer gevraagd worden over je identiteit leiden tot twijfels over je zelfbeeld. Omdat hij er constant mee geconfronteerd werd, zijn identiteitskwesties heel belangrijk voor Tetsuro. “Ik was benieuwd of andere ‘hafu’ net als ik dezelfde ervaringen deelden. Er zijn zeker gelijkenissen die ons allen binden, maar we zijn ook allemaal individueel heel verschillend.” Daarom begon hij met dit fotoproject; om herkenning te bieden aan andere hafu en discussie rondom identiteit te stimuleren.

Het fotoproject Hafu2Hafu

In 2016 begon hij met het fotograferen en interviewen van een twintigtal hafu in Nederland. Wanneer hij zijn werk online deelt krijgt hij een stroom aan reacties van over de hele wereld. Hij werd zelfs uitgenodigd om zijn project in Los Angeles te presenteren op de Mixed Race Conference, die werd gevolgd door een reportage in de New York Times. “Kennelijk had ik een gevoelige snaar geraakt. Dit was het signaal voor mij om er een wereldwijd project van te maken en zo te proberen een volledig spectrum van mixed roots Japanse mensen te representeren.”

Mango Oruba Narumi (Jordanië x Japan) 
“Welke rol kunnen leraren spelen in de acceptatie van kinderen op school?”
Mango Oruba Narumi (Jordanië x Japan) “Welke rol kunnen leraren spelen in de acceptatie van kinderen op school?”

Zelfreflectie

Hafu2Hafu werd in boekvorm gepubliceerd in 2019. Uiteindelijk heeft Tetsuro voor het wereldwijde fotoproject 150 hafu gefotografeerd en geïnterviewd. De niet-Japanse ouders van deze mensen kwamen uit 100 verschillende landen. “Iedere geportretteerde deelt één enkele identiteit-gerelateerde vraag met de kijker, waardoor er als het ware een dialoog ontstaat en ik zelfreflectie stimuleer.” Door middel van dit fotoproject wil Tetsuro open gesprekken aanwakkeren. Hij hoopt andere hafu te helpen met het bespreekbaar maken van kwesties rondom identiteit. Het fotoproject heeft hem ook geholpen het belang hiervan uit te leggen bij zijn Nederlandse en Belgische vrienden. Daarnaast heeft Hafu2Hafu hem ook geleerd om beter te luisteren en niks in te vullen voor de ander, hoe lastig het soms ook kan zijn. “Alleen door een gesprek aan te gaan waarin je niet van plan bent de ander te overtuigen van jouw standpunt zorgt dit voor een verbreding van je kijk op de wereld.”

Hafu2Hafu heeft Tetsuro doen inzien dat het gevoel van ergens bijhoren belangrijk is. Wat begon als persoonlijke zoektocht is uiteindelijk een middel geworden om andere mensen van gemengde afkomst te helpen met vragen rondom identiteit. Volgens hem is het aan iedereen zelf om te bepalen of je ergens bij hoort. Hij vindt het begrijpelijk dat mensen vooroordelen hebben maar daar moet niet aan vastgehouden worden. “Ik heb geleerd dat het mijn probleem is als iemand niet past in de hokjes die ik voor ze heb gemaakt. Het kost wel wat moeite, maar het is aan mij om mijn hokjes aan mensen aan te passen, niet andersom.”

Tomoharu Kudo (Filipijnen x Japan)
“Is het makkelijker om in één van de twee landen uit de kast te komen?”
Tomoharu Kudo (Filipijnen x Japan) “Is het makkelijker om in één van de twee landen uit de kast te komen?”

Zowel met zijn fotografie als daarbuiten probeert Tetsuro bij te dragen aan een mooiere wereld. Een waarin we onze eigen vooroordelen loslaten en echt naar elkaar luisteren.

Volg tetsuro

Met een achtergrond in Chinastudies is Aimée momenteel pre-master student Visual Ethnography (onderdeel van Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie). Ze houdt zich bezig met sociaal-maatschappelijke vraagstukken omtrent gender, feminisme, anti- racisme, discriminatie, duurzaamheid en elke andere vorm van structurele ongelijkheid. Als schrijfster binnen het Asian Raisins team hoopt zij heteronormatieve structuren bloot te stellen en strijdt zij voor een eerlijkere wereld.

Comments are closed