Interview: Nikwi Hoogland Oprichter van Stichting Adoptiepedia

Nikwi Hoogland

Nikwi Hoogland (25) is oprichtster en directeur van stichting Adoptiepedia. Stichting Adopiepedia is een belangenorganisatie voor Chinees geadopteerden. In dit interview over Adoptiepedia beschrijft Nikwi zichzelf als een enthousiaste, ambitieuze en rusteloze vrouw met een groot doorzettingsvermogen. Ze is op jonge leeftijd geadopteerd uit Yiwu, Zhejiang. 

Ontstaan Adoptiepedia

Hong-Lin Stoffels en Simone Sommers van Adoptiepedia

Nikwi vertelt dat het idee van Adoptiepedia samen met Lin Hovenga is ontstaan. “We hadden al een tijdje zitten sparren over het idee van ‘hé… Ik moet steeds zo zoeken in een oerwoud van gegevens over adoptie.’ We zaten een beetje te stoeien hoe wij daar orde in konden scheppen en toen hadden we bedacht om een startpagina te maken met alleen maar linkjes naar bestaande initiatieven. Helaas moest Lin door met werk en studie en konden we hier niet samen verder aan werken. Begin dit jaar leerde ik Hong-Lin Stoffels en Simone Sommers kennen en allebei waren ze enorm enthousiast om zo’n soort site op te zetten. Ik merkte gelijk aan hun passie dat dit een goede match zou worden voor de basis voor de stichting”. Samen met Hong-Lin en Simone is Nikwi de stichting Adoptiepedia gestart.

Wat is Adoptiepedia?

Bij stichting Adoptiepedia staan vijf thema’s centraal: China, roots, mentale gezondheid, racisme en identiteit. Nikwi beschrijft dat het plan was om in maart met de website live te gaan, maar helaas is dat door COVID-19 niet doorgegaan. Om toch een klein begin aan de organisatie te maken, werd er besloten om een Instagram-account aan te maken. “Wij kozen ervoor om op Instagram een Adoptiepedia project account te maken met daarin ervaring, verhalen en betrouwbare informatie. Voor de website is het voornaamste doel om betrouwbare informatie aan te bieden over de vijf thema’s, maar ook over LHBTI+ en seksuele gezondheid. Deze elementen willen we benadrukken op de site, om zo iedereen die vanuit China is geadopteerd te ondersteunen, in welk proces diegene zich dan ook bevindt.”

Dumplingdag

Dumplingdag
Dumplingdag bij Nikwi

Adoptiepedia is niet alleen actief op Instagram; er worden ook dumplingdagen georganiseerd. Deze dagen zijn maandelijkse bijeenkomsten waarbij Chinees geadopteerden bij Nikwi thuis welkom zijn om dumplings te maken. Bij de bijeenkomst wordt er uitgelegd hoe je dumplings moet vouwen en wordt over de geschiedenis van de dumpling verteld. Er is tijd om elkaar te leren kennen en gesprekken aan te gaan. “De ene keer gaat het over hele gevoelige, intieme gesprekken en soms ontstaan er gesprekken over het scheren van okselhaar. Het is heel variërend wat er speelt en waar de groep behoefte aan heeft. Ik probeer ook niet te veel te sturen, het moet vanzelf komen. De eerste dumpling dag was super goed ontvangen! Ik ga er zeker mee door, ik heb er nog vier in het verschiet staan.” Volgens Nikwi zijn de dumplingdagen niet alleen gezellig en lekker, maar zorgen ze ook voor verbinding met de Chinese roots en tradities.

Adoptiegenootschap

Recent is ook het project Adoptiegenootschap gestart. In dit project worden uit China geadopteerde mensen die weinig ervaring hebben met de vijf thema’s en daarover meer willen weten, gekoppeld aan een coach. Samen hebben zij via WhatsApp wekelijks contact met elkaar. Als beide partijen willen, kunnen zij elkaar ook in het echt ontmoeten. Nikwi legt uit dat zij uit ervaring weet dat er heel wat kan spelen bij geadopteerden “Ik weet dat bij sommige mensen die geadopteerd zijn, onbewust heel wat kan spelen wat tot uiting kan komen wanneer er wat heftige gebeurtenissen zijn geweest. Om dit te voorkomen hebben we ‘adoptie genootschap’ gecreëerd, waarbij je heel laagdrempelig contact kunt zoeken met anderen die meer ervaring hebben op het gebied.”

Verbinding

Nikwi vertelt dat het doel van deze projecten verbinding is: “We willen benadrukken dat we ieder Chinees geadopteerde willen ondersteunen in welk proces diegene dan mag zitten of de persoon nu  zit in de fase ‘ik haat adoptie en ik wil er niks mee te maken hebben’, ‘I love adoption’ of ‘ik wil gewoon een beetje praten met iemand uit hetzelfde geboorteplaats’, ik wil dat al deze mensen met elkaar verbonden worden door middel van de dumplingdagen of het adoptiegenootschap.”

Nikwi beschrijft dat zij ook met stichting Adoptiepedia andere Nederlanders bewust wil maken over adoptie. “Ik kan mensen het niet kwalijk nemen dat zij mij vroeger gepest hebben of dat mensen mij niet begrepen, want er is gewoon heel weinig educatie over adoptie. Nederlanders mogen weten hoe pittig het is om geadopteerd te zijn en wat voor mooie mensen wij zijn”.

Voor alle Chinees geadopteerde

Nikwi zegt dat de stichting is voor iedereen die uit China is geadopteerd. “Met iedereen bedoel ik écht íédereen. Of je nou acht jaar bent of in de 50, het maakt niet uit. Adoptiepedia biedt herkenning, erkenning, acceptatie en betrouwbare informatie in elke stap van het proces. Waar je ook staat met je adoptieproces, het is allemaal oké. Er is geen goed of fout en er is geen snel of langzaam. Het is jouw proces waar jij de rust voor mag nemen en Adoptiepedia zal voor je klaarstaan wanneer je daar behoefte aan hebt.”

De website van stichting Adoptiepedia wordt in september gelanceerd. Houd tot die tijd de Instagram en Facebook pagina in de gaten!

Meer weten over Nikwi en haar adoptie verhaal? Bekijk haar Instagram-account.

Comments are closed