Pete Wu is journalist, schrijver, redacteur en programmamaker. Op 24 oktober 2019 verscheen zijn debuut boek “De bananengeneratie”: over het dubbelleven van Chinese Nederlanders van nu bij uitgeverij Das Mag. In de nieuwe driedelige documentaireserie “Pete en de bananen” onderzoekt journalist Pete Wu de regels van het daten in het bestaan van een ‘banaan’. Pete noemt zichzelf een banaan: Chinees van buiten (‘geel’) en Nederlands van binnen (‘wit’). “Voor bananen gelden andere regels wat betreft de liefde, zij staan namelijk tussen twee vaak botsende culturen in.”
Te zien vanaf maandag 8 juni drie maandagen op de YouTube pagina van VPRO Dorst. Ook te zien op vpro.nl/dorst en via de VPRO Dorst Facebook
In deze driedelige documentaireserie onderzoekt journalist Pete Wu het mooiste wat er is: de liefde. ‘Voor een ‘banaan’ als ik gelden andere dateregels.’ Samen met andere ‘bananen’ vergelijkt hij de verwachtingen van Chinese ouders met de westerse. Hij bespreekt zijn eigen onzekerheden over de heersende westerse schoonheidsidealen en de fetisjering van Oost-Aziaten. Ook loopt hij tegen muren op met het racistische verzoek ‘No Asians’ dat hij tegenkomt op datingprofielen.
Zijn zoektocht voert Pete langs de psycholoog, bruiden, sekstelefonistes en fotomodellen. Als klap op de vuurpijl gaat hij in de serie voor het eerst op date met een andere Chinees-Nederlandse jongen om te kijken of dat iets verandert aan zijn beeld van de liefde, om vervolgens te eindigen waar het allemaal begon: bij zijn bloedeigen ouders.
Wu: ‘De serie is herkenbaar voor Chinese Nederlanders én informatief voor niet-Chinese Nederlanders én draagt bij aan de zichtbaarheid van deze vaak vergeten minderheidsgroep én belicht ook nog eens verschillende verhalen in plaats van het eenzijdige beeld dat nog steeds bestaat.’
Pete Wu (34) deed mee aan de VPRO Dorst Pitch in 2018. Hij schrijft als journalist voor onder andere de Volkskrant, VICE en Brandpunt+. Ook is hij net bij uitgeverij Das Mag gedebuteerd met De bananengeneratie: over het dubbelleven van Chinese Nederlanders van nu. En daarmee nu al genomineerd voor de Brusseprijs 2020, voor het beste journalistieke boek van het jaar.
Dorst is het ontwikkellab van de VPRO. Getalenteerde jonge makers tussen de 20 en 34 ontwikkelen hier hun programma-ideeën en zichzelf. Bij Dorst krijgt een nieuwe generatie makers de vrijheid om op hun manier verhalen te vertellen en nieuwe programmavormen te proberen. Dorst is de plek binnen de VPRO die haar deuren altijd open heeft voor de nieuwe generatie makers.
Online vanaf 8 juni, drie maandagen via de VPRO Dorst kanalen:
YouTube pagina van VPRO Dorst
Comments are closed