‘Sorry baas’ of een trap in je gezicht

  • Home
  • Nieuws
  • ‘Sorry baas’ of een trap in je gezicht

Schrijver van deze casus is Nick Iconick. Hij is een 25-jarige Indo en is opgegroeid in Noord-Brabant. Nick is lid van het Asian Raisins team en helpt mee met het creëren en controleren van multimedia content. In deze casus vertelt hij over alle ins en outs omtrent de mishandeling van Y. (16) in Zaandam.


Er zijn nu vijf dagen verstreken sinds 21 juni – de dag waarop Y. (16) recht in zijn gezicht getrapt werd omdat hij niet ‘sorry baas’ wilde zeggen tegen een leeftijdsgenoot. Er is veel gezegd, veel gebeurd en om je een beetje op de hoogte te brengen, schrijft Asian Raisins dit artikel. Dit is hoe het allemaal begon.

Relaxen bij de Jagersplas

Y. ging lekker met een groepje vrienden relaxen bij de Jagersplas in Zaandam. Even een potje kaarten en gedachten op nul. Hij wilde wat vragen aan twee meiden uit zijn vriendengroep. Op dat moment liepen drie onbekende jongens langs. Ze keken Y. aan, Y. keek terug, en ze riepen leuzen naar Y. als “kankerchino”, “kankervriend” en “coronachinees.” ‘Chino’, terwijl zijn ouders geboren zijn in Zuid-Korea. Nadat hij vroeg waarom ze keken en dat hij niets gedaan had, kwamen de jongens terug met zijn zevenen. Ze wilden laten zien wie de baas was, en eisten dat Y. sorry zou zeggen. Toen kwamen de jongens terug met 12 man. Ze vroegen ‘wat Y. nou stoer zat te doen’ en pakten een telefoon af waarvan ze dachten dat deze van Y. was – in feite de telefoon van een van zijn vriendinnen. Gelukkig kon Y. de telefoon even later wel terug grissen.

Zeg ‘sorry baas!’

Net toen Y. dacht dat het daarmee voorbij was, werd het tegendeel bewezen. De jongens kwamen terug met twintig man. Sussend legde Y. uit dat iedereen zijn gang kan gaan en niemand last van elkaar hoeft te hebben. “Zo werkt dat niet in Zaandam”, wordt hem verteld. Vervolgens moest Y. ‘sorry baas’ zeggen, maar dat wilde hij niet. Hij zei wel sorry, al wist hij niet waarvoor. En toen werd een ferme trap in zijn gezicht uitgedeeld, zoals door één van de medeplichtige daders zelf filmde. ‘Nokkie, bitch’ wordt nog geroepen als te zien is dat de ingedoken Y. pijn lijdt ­– implicerende dat Y. knock out zou zijn. Het korte videofragment belandt via via weer bij Y. en zijn moeder besluit om het in de Facebookpagina van Asian Raisins te delen, waar het massaal bekeken, besproken en gedeeld wordt.


Bron: Facebook

Social media pakken het op

Met de hulp van Asian Raisins en toestemming van de moeder van Y. belandde de video bij @broodjekaasmetsambal, een Instagrampagina die zich inzet om het bewustzijn over racisme jegens Aziaten te versterken, de video wordt gedeeld en krijgt meer dan 1.500 reacties en 5.000 likes. Y. wilde dit zelf ook publiekelijk krijgen, zodat mensen inzien dat dit soort pijnlijke incidenten op basis van uiterlijk en afkomst ook in Nederland gebeurt. Daarom deed hij ook zijn verhaal bij NH Nieuws (4.000+ views) en NOS Stories (550.000+ views). Het incident is verder opgepakt door verschillende organisaties, zoals BN de Stem, AD en NextShark. Y. heeft samen met zijn ouders aangifte voor mishandeling gedaan op 23 juni.

Steun vanuit Asian Raisins

Asian Raisins wilt vooral steun betuigen aan Y. en zijn familie en waar nodig tijdens het proces bijstaan. Daarom is er binnen het team een kaart voor Y. geschreven welke hem persoonlijk overhandigd is. Ook heeft teamlid Alex Zhao een zelfverdedigingscursus aangeboden en op 24 juni met Y. doorgenomen. Teamlid Wei Lun Lam licht in een online radio-uitzending van NH Radio toe wat er precies is gebeurd en hoe Asian Raisins zich inzet. Teamlid Songkie Lie licht in een artikel en video van NH Nieuws toe waarom de maat vol is. Wij vinden het geweldig om te zien hoe goed Y. met alles omgaat, en dat we hem een hart onder de riem kunnen steken.


De beterschapskaart voor Y.

Praat erover

Tot slot wilt Asian Raisins aan de lezer meegeven dat je nooit alleen bent. Zorg er altijd voor dat je melding maakt van onrecht, racisme of geweld dat je wordt aangedaan. Praat met mensen om je heen, of maak er – persoonlijk of anoniem – melding van op onze website. We kijken graag met je mee wat we voor je kunnen betekenen. Samen staan we sterk en werken we aan een inclusieve wereld!


Y. ontvangt de kaart van Asian Raisins


Teamlid Alex Zhao geeft een zelfverdedigingscursus aan Y.

Comments are closed