Stichting Asian Raisins lanceert campagne tegen racisme in de klas

Met campagne ‘Stop Hanky Panky Shanghai’ streeft de stichting naar een inclusiever verjaardagsfeest

Amsterdam, 1 november 2022 – Een klaslokaal moet vrij zijn van discriminatie en racisme. Toch ervaart meer dan de helft van de leerlingen met een niet-Westerse achtergrond discriminatie. Daarom lanceert stichting Asian Raisins een campagne tegen het zogenaamde verjaardagslied ‘Hanky Panky Shanghai’ dat is ontstaan uit racistische en hardnekkige stereotypen. Het lied laat zien dat racisme jegens Oost- en Zuidoost-Aziaten genormaliseerd is in Nederland. Met de campagne legt de stichting niet alleen uit waarom het lied racistisch is, maar geeft ze ook concrete tips en tools voor het bestrijden van racisme in de klas. Lees hier meer over de campagne. 

Racisme jong aangeleerd

‘Hanky Panky Shanghai’ en de bijbehorende handgebaren leren kinderen racisme al op jonge leeftijd aan. Het lied bestaat uit woorden die zogenaamd Chinees klinken maar geen echte Chinese taal zijn, wat kwetsend en respectloos is. De handgebaren zijn racistische karikaturen die het uiterlijk van Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen belachelijk maken. Oost- en Zuidoost-Aziatische kinderen worden hiermee systematisch ‘voor de grap’ gecentreerd in een lied dat hun etniciteit, culturele achtergrond én uiterlijk reduceert tot nonsens geluiden en gebaren. Kinderen in Nederland van alle achtergronden leren daardoor dat deze vorm van racisme acceptabel of zelfs normaal is. 

 

“Kinderen leren van volwassenen welk gedrag acceptabel is. Voor kinderen is het dus essentieel dat de volwassenen om hen heen inzien dat ‘Hanky Panky Shanghai’ racistisch en stereotyperend is, en daarom verbannen moet worden. Met het verbannen maken we een eerste stap naar het stoppen van racisme in de klas en creëren we een inclusiever verjaardagsfeest voor ieder kind.” aldus Rui Jun Luong, oprichter van Asian Raisins. 

 

Campagne materialen

Onderdeel van de campagne zijn: 

  • Een petitie gericht aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om het lied te verbannen van scholen;
  • Een Q&A waarin o.a. wordt uitgelegd wat je ervoor in de plaats kan zingen;
  • Een lespakket voor het basisonderwijs dat bestaat uit twee uitgewerkte lesvoorbereidingsformulieren, een toolkit voor leraren en een nieuwsbrief voor ouders.

 

Verder heeft de stichting een video gemaakt die het gevoel illustreert dat “Hanky Panky Shanghai” bij Oost- en Zuidoost-Aziatische Nederlanders opwekt: uitsluiting en veelal schaamte. De video is ook onderdeel van het lespakket voor basisschoolleraren en pabo-opleidingen. Bekijk de video hier

 

———————————————–Einde persbericht———————————————–

 

Over Asian Raisins

Stichting Asian Raisins is sinds maart 2020 één van de leidende organisaties in het bestrijden van racisme jegens Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland. Dit doet ze met 60 vrijwilligers vanuit de drie programma’s Storytelling, Actie en Community. De programma’s laten de diversiteit binnen de Oost- en Zuidoost-Aziatische gemeenschappen in Nederland zien, voorkomen, signaleren en acteren op racistische voorvallen én creëren een omgeving waar mensen uit deze gemeenschappen bij elkaar kunnen komen. Asian Raisins streeft daarmee naar een gelijkwaardig, representatief, inclusief en uiteindelijk racisme-vrij Nederland. Eerdere acties zijn onder andere de #Iklachniet campagne en de Stop Asian Hate demonstratie. Ga voor meer informatie naar www.asianraisins.nl.

Comments are closed