#iklachniet
Leestijd: 2 minuten

Op 6 februari 2020 heeft het beruchte ‘coronalied’ via Radio 10 het racistische virus onder de Nederlanders doen opleven. Weliswaar zijn er aanstalten geweest vanuit de verspreiders om de verspreiding te remmen (zie excuses dhr. Gaarthuis). Helaas blijkt er toch veel lakser om te worden gegaan met racisme dan met COVID-19. Want, op 2 juni heeft de officier van justitie besloten dat het lied niet strafbaar is. Het lied zou niet “onnodig grievend” zijn vanwege zijn satirische karakter en vrije artistieke expressie. Asian Raisins is hier niet blij mee: het excuus #hetismaareengrapje is niet genoeg, want #iklachniet.

Een stoot onder de gordel

Het bericht dat nu gecommuniceerd wordt door het Openbaar Ministerie (OM) is een bericht van onverschilligheid en ongevoeligheid vanuit onze overheid. Deze beslissing steunt hen die het nodig vinden om “niet onnodig grievende” grollen uit te halen bij Aziaten. Ook is er nooit iets geweest waar de doorgaans ingetogen Aziatische Nederlanders zo unaniem verwoed op hebben gereageerd als dit. Toch wordt er weinig gehoor aan gegeven. Met andere woorden, deze beslissing is een stoot onder de gordel van de Aziatisch-Nederlandse bevolking.

De stappen die we nemen

Dus, wat nu? We zijn niet van plan om op onze handen te zitten. Wij, Asian Raisins, zijn het overduidelijk niet eens met de beslissing van het OM. We vinden het zeker niet onnodig grievend. Maar onze vendetta tegen racisme dient niet gepaard te gaan met verbolgenheid tegen Lex Gaarthuis. Ons doel is immers niet om individuen te grazen te nemen. Wij willen slechts duidelijk maken dat dit soort openlijke racisme niet door de beugel kan. Waar we ons als gemeenschap om bekommeren is blijkbaar nog niet duidelijk geweest. Om deze reden heeft Asian Raisins een gerichte campagne gestart om bewustzijn te bevorderen, samen met Cross Cultural Human Rights Centre van de Vrije Universiteit Amsterdam, Discriminatie.nl, Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam, RADAR, OUT&ABROAD, Pan Asian Collective, en aangever Vincent Yeers. Hieruit is de #iklachniet campagne geboren.

De doelen van #iklachniet

In deze campagne moet duidelijk worden gemaakt dat racisme tegen Aziatische Nederlanders stelselmatig als humor, satire of komedie wordt gepresenteerd. Dit ongeacht hoe schuin de ‘grap’ wel niet moge zijn. Het moet ook duidelijk zijn dat de officier van justitie niet kan bepalen wat wel of niet grievend is. Dat mogen we zelf wel weten. Met heldere artikelen en diverse media willen wij achterliggende dynamieken uitleggen. Dat is de beste manier om meer bewustzijn te creëren.

Verder zullen aanvullende juridische acties ondernomen worden om duidelijk te maken dat we het niet hierbij laten liggen. Er zijn in het verleden te veel bewegingen geweest die geen vervolg kenden. Hier zijn we dus volkomen klaar mee.

#iklachniet #hetismaareengrapje

Praat verder op

asian raisins instagram  asian raisins facebook

Doneer

ar doneren

Als een non-profit belangenorganisatie voor Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland zijn wij afhankelijk van de vrijgevigheid van donateurs. Strevend naar een samenleving die open en welkom is voor iedereen, komen wij op voor de rechten van deze mensen.

WORD VRIJWILLIGER

Wil jij bijdragen aan het duurzaam maken van het geluid van Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland en échte impact maken? Bekijk dan onze vacatures.