Leestijd: 2 minuten

Voor ons maandelijkse item Asian Praisings zetten we een initiatief of persoon met Oost- en/of Zuidoost-Aziatische roots in het zonnetje. Dit keer is dat Sandra Pham, winnaar van de Young Impact Awards Diversiteit 2023 en kunstenaar.

Inspiratie uit persoonlijke ervaringen

In 2022 begon Sandra’s carrière van de grond te komen. Als klap op de vuurpijl kreeg zij de mogelijkheid om haar eigen theatershow ‘Binnenvetter’ te produceren. Dat was intens voor Sandra, want de gehele productie werd door Sandra zelf gedraaid, waarin alles wat daarbij kwam kijken alleen door Sandra gedaan werd. ‘Ik geloof daardoor wel dat je het meeste leert als je aan dingen begint waar je niet klaar voor denkt te zijn,’ zegt Sandra. ‘Dat was de theatershow voor mij toen ook.’

"Kunst maken is een leuk proces en daar geniet ik van, maar ik verwerk ook mijn pijn door het ergens in te stoppen."

Haar inspiratie haalt Sandra uit haar persoonlijke ervaringen. ‘Kunst maken is een leuk proces en daar geniet ik van, maar ik verwerk ook mijn pijn door het ergens in te stoppen.’ Haar werk en creaties kun je dus zeker zien als haar persoonlijke coping mechanismen.

“Er zijn zoveel mensen met Aziatische wortels in Nederland en dat zie je nu nog niet terug op televisie of in Nederlandse series. Ik wil dat de diversiteit van de Nederlandse maatschappij terug te zien is in de media.”

“Ik zie mezelf nog niet gerepresenteerd in de Nederlandse media,” zegt Sandra. Een grote inspiratie voor haar is Nhung Dam, schrijver, theatermaker en actrice uit onder andere de theatervoorstelling De Bananengeneratie. Zij heeft, net als Sandra, een Vietnamese achtergrond. “Er zijn zoveel mensen met Aziatische wortels in Nederland en dat zie je nu nog niet terug op televisie of in Nederlandse series. Ik wil dat de diversiteit van de Nederlandse maatschappij terug te zien is in de media.”

Wat kunnen we in de toekomst van Sandra verwachten? ‘Ik ben op zoek naar professionele begeleiding en financiële ondersteuning om uit te zoeken wat strategisch de beste volgende stap is voor mij.’ vertelt zij. ‘Ik kan veel en heb veel ideeën, maar  het moet natuurlijk alleen bij ideeën blijven. Met wat hulp kan ik me meer focussen en weer nieuwe kunst maken’. Als Asian Raisins zijn we ontzettend trots op Sandra dat ze de Young Impact Awards heeft gewonnen in de categorie Diversiteit en kijken uit naar haar toekomstige werk! 

Praat verder op

asian raisins instagram  asian raisins facebook

Doneer

ar doneren

Als een non-profit belangenorganisatie voor Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland zijn wij afhankelijk van de vrijgevigheid van donateurs. Strevend naar een samenleving die open en welkom is voor iedereen, komen wij op voor de rechten van deze mensen.

WORD VRIJWILLIGER

Wil jij bijdragen aan het duurzaam maken van het geluid van Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland en échte impact maken? Bekijk dan onze vacatures.