Leestijd: 2 minuten

Voor ons maandelijkse item Asian Praisings zetten we een initiatief of persoon met Oost- of Zuidoost-Aziatische roots in het zonnetje. Dit keer is dat Sasa Bruning, die recent haar gedichtenbundel ‘Ongezien Verlies’ heeft uitgebracht. In ‘Ongezien Verlies’ beschrijft Sasa de emoties, gevoelens, gedachten en ervaringen die zij in haar leven heeft (gehad) rondom haar adoptie en het bijbehorende verlies.

Gevoelens omzetten in dichten

Sasa werd geboren in 1994 en toen zij 5 en een halve maand was geadopteerd door een Nederlands echtpaar uit China. Volgens de verkregen informatie begint haar adoptieverhaal in de stad Chengdu, waar zij ter vondeling gelegd werd. Nadat de persoon die haar vond haar naar het politiebureau bracht, was er in het weeshuis geen plek meer. 

Hierdoor kwam Sasa bij een pleegmoeder terecht waar zij ongeveer 5 maanden verbleef. In het weeshuis werd haar de naam Sasa gegeven en was zij ongeveer vier dagen oud. Meer van haar verhaal is niet bekend. In de afgelopen jaren, mede door haar therapie, werd zij zich bewust van haar gevoelens. Geinspireerd door de gedichtenbundel ‘Grenzeloos Gewenst’ van Indra Hagelstein begon zij gedichten te schrijven om die gevoelens te kunnen verwoorden. Dit resulteerde in ‘Ongezien Verlies’.  

Ongezien verlies

In ‘Ongezien Verlies’ beschrijft Sasa de emoties, gevoelens, gedachten en ervaringen die zij in haar leven heeft (gehad) rondom haar adoptie en het bijbehorende verlies. Hier wordt de paradox die zij ervaart van het geadopteerd zijn heel duidelijk. Sasa schrijft over, hoe zij ondanks de moeilijke gevoelens, naar een leven werkt met minder worstelingen door heling en herstel. ‘Ongezien Verlies’ wil daarmee anderen een inzicht geven in haar gevoelens, gedachten en ervaringen. Haar gedichten dienen als (h)erkenning en steun aan andere geadopteerden, maar geven ook niet-geadopteerden een inzicht in wat adoptie kan betekenen.

‘Haar gedichten dienen als (h)erkenning en steun aan andere geadopteerden.’

een gedicht uit ‘ongezien verlies’ 

Dialectiek van adoptie

Hier een goed leven

Alle kansen gekregen

Lieve ouders en een zusje

Bescherming en warmte

Een welvarend land

Studies en een baan

Zou niet mogen klagen

Maar adoptie zou niet bestaan

Als er ook niet is verloren

Het gekregen kindje

Ergens anders geboren

Verliest haar ouders

Verliest haar land

Verliest die allersterkste

Moeder-dochterband

Praat verder op

asian raisins instagram  asian raisins facebook

Doneer

ar doneren

Als een non-profit belangenorganisatie voor Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland zijn wij afhankelijk van de vrijgevigheid van donateurs. Strevend naar een samenleving die open en welkom is voor iedereen, komen wij op voor de rechten van deze mensen.

WORD VRIJWILLIGER

Wil jij bijdragen aan het duurzaam maken van het geluid van Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland en échte impact maken? Bekijk dan onze vacatures.