Leestijd: 5 minuten

STOP RACISME IN DE KLAS

Een verjaardag vier je met taart, cadeaus en speciale liedjes om de jarige in de schijnwerpers te zetten. Toch? Maar soms slaan die liedjes de plank helemaal mis. Zoals het zogenaamde verjaardagslied 'Hanky Panky Shanghai' dat is ontstaan uit racistische stereotypen.

Het lied laat zien dat anti Oost- en Zuidoost-Aziatisch racisme
genormaliseerd is in Nederland. Dat moet stoppen.

Als onderdeel van de Stop Hanky Panky Shanghai campagne namen we een video op. Deze video illustreert het gevoel dat 'Hanky Panky Shanghai' bij Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland opwekt: uitsluiting en veelal schaamte. De video wordt ook onderdeel van het lespakket voor basisschoolleraren en pabo-opleidingen. Deel de video op social media of laat hem zien aan vrienden en familie!

DOOR MIDDEL VAN DE CAMPAGNE 'STOP HANKY PANKY SHANGHAI' WILLEN WE

BEWUSTWORDING creëren

Bewustwording creëren over de negatieve effecten van het racistische lied. 

gesprek op gang brengen

Het gesprek op gang brengen over (anti-Oost- en Zuidoost-Aziatisch) racisme op school.

het lied verbannen door een petitie

Het lied ‘Hanky Panky Shanghai’ van (basis)scholen en pabo-opleidingen verbannen.

aandacht
genereren

Licht schijnen op het onzichtbare karakter van racisme jegens Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen. 

4.672 ondertekeningen

Met het verbannen van 'Hanky Panky Shanghai' bestrijden we racisme in de klas en creëren we een inclusiever verjaardagsfeest voor ieder kind.

Doe jij ook mee?

BlijeKinderen_Campagne_SHPS_MaaikeHartjes_AsianRaisins

waarom deze campagne?

Het doel van de campagne in het kort: het verbannen van
'Hanky Panky Shanghai' op scholen en de pabo.

Kinderen horen niet geconfronteerd te worden met racisme. Omdat kinderen niet altijd in woorden kunnen uitdrukken dat ze worden gekwetst of zich onprettig voelen, zijn volwassenen verantwoordelijk voor het creëren van een veilige sfeer.

Racisme wordt helaas (juist) op jonge leeftijd aangeleerd. Het is dus essentieel voor kinderen dat de volwassenen om hen heen begrijpen dat dit lied racistisch is. Zo zorgen we dat iedereen stopt met het zingen van het zogenaamde verjaardagslied ‘Hanky Panky Shanghai’.

Stop Hanky Panky Shanghai - Asian Raisins campagne

Door volwassenen voor te lichten kunnen we racisme in de klas bestrijden en dragen wij bij aan een leuk verjaardagsfeest voor alle kinderen. Hier kan jij ook aan meedoen!

volg de campagne

Alle informatie over de campagne delen we op Instagram. Wil je de ontwikkelingen volgen? 

Leuk! Check onze social media.

Stop racisme in de klas

Onze verhalen

Asian Raisins nam in 2021 een enquête af over ervaringen met het lied ‘Hanky Panky Shanghai’. Daaruit blijkt dat veel Oost- en Zuidoost-Aziaten negatieve herinneringen hebben aan het lied: ze voelen zich akelig op de verjaardagen van anderen én van zichzelf als dit gezongen wordt. Lees hieronder enkele ervaringen:

“Ik hoopte altijd vurig dat dit lied niet gezongen zou worden, maar zodra de handen van de juf weer naar haar ogen toe bewogen en ze de klas begon aan te moedigen om spl**togen te trekken voelde ik meteen een knoop in m'n maag: "Oh nee daar gaan we weer".”
“Je voelt je ongemakkelijk en gediscrimineerd. Je voelt je anders en machteloos, want je kan er niks tegenin brengen zonder belachelijk gemaakt te worden of het gevoel te krijgen aangepraat dat JIJ het probleem bent.”
“Ik had als kind nooit de woorden kunnen hebben om te articuleren hoe het voelde. Het was voornamelijk een eenzaam gevoel om bij dit liedje altijd schijnbaar omringd te zijn door mensen die een totaal onschuldig iets denken te doen, en dat ik dan de enige ben die kon herkennen hoe het liedje aantoont hoe genormaliseerd racial ignorance is in Nederland”

GESTEUND DOOR

Door samen te werken met andere organisaties staan we sterker. Dat zorgt ervoor dat het probleem, racisme in de klas, zichtbaarder wordt, relevanter en uiteindelijk kan worden bestreden.
We hebben veel steun gekregen van organisaties die ook geloven dat 'Hanky Panky Shanghai' verbannen moet worden van scholen. Wil jouw organisatie ons ook steunen? Laat het ons dan weten of lees op ‘Wat kan jij doen’ welke acties je kan ondernemen. Zie hieronder welke organisaties de campagne (al) steunen:

STOP RACISME IN DE KLAS

STOP Hanky Panky Shanghai

X