Verschillende antidiscriminatiebureaus, organisaties en Pakhuis de Zwijger en Comité 21 Maart organiseren verschillende webinars en events. Op zondag 21 maart is het de Internationale Dag tegen Racisme. Er wordt op deze dag wereldwijd aandacht gevraagd voor de strijd tegen racisme. We hebben deze verschillende programma’s van deze organisaties samengevoegd.
INTERDISCIPLINAIR PROGRAMMA
De Week Tegen Racisme biedt een interdisciplinair programma vol: theater, film, muziek, spoken word, storytelling, lezingen, workshops en dialoog. Tijdens de programma’s agenderen we een groot aantal onderwerpen binnen de hoofdthema’s racisme en discriminatie.
Deelname is gratis, maar meld je vooraf wel even aan. Bij ieder event vind je een aanmeldlink. Kun je op een bepaalde datum niet, maar wil je het niet missen? Geen nood, veel van de workshops zijn later online terug te kijken!
MAANDAG 15 MAART
- 15.00 – 16.00 uur Lezing Sioejeng Tsao: ‘Mijn ervaring met het opgroeien in Nederland als Chinese vrouw’
Sioejeng Tsao is kunstenaar, activist lees hier het interview die we met haar hebben gedaan. - 16.00 – 17.00 uur Lezing Nawal Mustafa: Racisme, kleurenblindheid en recht
- 18:30 – 19:30 “Klimaatracisme: verander je blik” , Bekijk klimaatverandering door de ogen van degenen die het hardst worden geraakt.
- 20:30 – 21:30 “Inclusief Perspectief op Hoger Onderwijs”, Het belang van een intersectioneel denken voor het hoger onderwijs.
DINSDAG 16 MAART
- 14.00 – 15.00 uur Lezing Lida van den Broek en Nghitti Saro: ‘Wit is nu aan zet’
- 15.00 – 16.00 uur Lezing Qader Shafiq: ‘De langverwachte lente in de strijd tegen racisme’
- 16.00 – 17.00 uur Lezing Funda Müjde: ‘Niemand vraagt meer waar ik vandaan kom’
- 18:30-19:30 “Een Geadopteerde Kleur” : Geadopteerden van kleur spreken over raciale thema’s als nagesprek op de films Hiraeth van Jingliu Poelstra en de documentaire Vrouwen van Mijn Land.
Hiraeth is een korte documentaire over Jingliu Poelstra; zij is geboren in Wenzhou, China en opgegroeid in Nederland. In deze documentaire volg je haar ervaring als Friese Chinees omtrent racisme en adoptie. Met welke vooroordelen heeft ze vroeger en nu te maken gehad? Opgegroeid als Nederlander, maar met Chinese roots. De Engelstalige titel Hiraeth betekent “Voor het verlangen naar een verleden waarnaar je niet terug kan.”
- 20:30-21:30 “Recht op Menswaardig Bestaan” Hoe is de huidige situatie van staatlozen en ongedocumenteerden in Nederland? En wat kunnen we doen?
WOENSDAG 17 MAART
- 15.00 – 16.00 Lezing Mylo Freeman: ‘De invloed van rolmodellen en stereotypen begint bij peuters en kleuters’
- 16.00 – 17.00 Voorstelling Live Your Story: Zichtbare en onzichtbare identiteit – huidskleur versus gender
- 18:30 – 19:30 “Kleur in de klas” Hoe gaan we om met verschillen in achtergrond in en rondom het klaslokaal?
20:30 – 21:30 “Ongemakkelijke solidariteit: Palestijnse & Koerdische Zaak”, Wat staat solidariteit in de weg als het gaat om de Palestijnse & Koerdische zaak?In het conflict tussen Israël en de Palestijnen en Turkije met de Koerden, valt op dat Israël openlijk ‘de Koerdische zaak’ steunt en Turkije op haar beurt weer openlijk de Palestijnen. Dit terwijl de ‘eigen minderheden’ juist onderdrukt worden door Turkije en Israël. In Nederland zijn beide conflicten vaak onderwerp van heftige discussies vanuit verschillende perspectieven die bredere solidariteit en bewegingsbouw in de weg staan. Wat zijn vraagstukken en narratieven die perspectief bieden voor zowel de Koerdische en Palestijnse zaak?
DONDERDAG 18 MAART
- 14:00 – 15:30 “Etnisch profileren & risicoprofielen” Mogen overheidsinstanties werken met (geautomatiseerde) risicoprofielen die afkomst of nationaliteit bevatten?
- 15.00 – 17.00 uur Panelgesprek Den Bosch: De agenda voor een inclusieve samenleving
- 16:00 – 17:30 “Kunst en Cultuur in Onderwijs” Is kunst & cultuur onderwijs toegankelijk voor iedereen en hoe kan het bij scholen worden bijdragen aan bewustzijn over racisme?
- 17.00 – 18.00 uur Voorstelling van Live Your Story: Kleurles – Een voorstelling over racisme en sociale uitsluiting
- 18:30 – 20:00 “Ongelijke Crisis en Arbeidsmarkt”, Op welke manier heeft de corona crisis ongelijkheid op de arbeidsmarkt verder zichtbaar gemaakt?
19:00 – 21:00 “The Power Of Love” , There is no greater power than love! Love has the ability to heal the world. Love is pure and decent, innocent and true.
20:30 – 22:00 “Verkiezingsuitslag: Strijd Gaat Door”, Een reflectie op de verkiezingsuitslagen en gesprek over hoe we druk kunnen blijven voeren op politiek en beleid
VRIJDAG 19 MAART
- 16.00 – 17.00 uur Lezing Gloria Wekker: Black Lives Matter in 2021 en daarna?
- 17:00 – 18:30 workshop “Online Workshop: (H)erken jij alledaags racisme?”, Interactieve workshop waarbij aan de hand van casussen tools tegen alledaags racisme worden gepresenteerd.
- 19.30 – 21.00 uur Panelgesprek: Racisme tegengaan in de praktijk
Een openhartig panelgesprek tussen Mustapha Seray Bah en gasten met verschillende achtergronden, visies en expertises. Tijdens het panel gaan we in op wat er in de praktijk gedaan moet worden om discriminatie en racisme tegen te gaan en hoe jij daaraan kan bijdragen! Mustapha is trainer bij Art.1 Midden Nederland, organisator en gespreksleider.
Panelleden Amy Cheung is bestuurslid Communicatie bij Asian Raisins en zet zich in om Asian Raisins op de kaart te zetten. Op deze manier wil zij bijdragen aan de vereniging en representatie van Aziatische Nederlanders, om zo de uitsluiting van Aziatische Nederlanders tegen te gaan.Laura Coello is directeur van Inclusive Works. Ze heeft zich gespecialiseerd in mensenrechten, nationalisme, multiculturalisme en anti-discriminatie. Laura heeft meer dan 10 jaar werkervaring als onderzoeker, beleidsmaker en projectleider in die velden. Leroy Lucas is activist, voorzitter van Keti Koti Utrecht en manager van 030%. Ook was hij één van de initiatiefnemers van de BLM-demonstratie op het Jaarbeursplein in juni 2020.
- 19:00 – 21:00 “De verbindende kracht van verhalen“, Een goed verhaal verbindt ons, laat ons in de spiegel van onze menselijkheid kijken en verwoordt gemeenschappelijke waarden.
18:30 – 19:30 “ReMember” , Poëzie, Muziek, Storytelling om onszelf weer in bestaan te weven
20:30 – 21:30 “Words Against Racism” Music, poetry and stories by Our footsteps Collective and Landing Space: DeColonial Poetry Project
ZONDAG 21 MAART
- 08:00 – 23:55 Documentaire: Coded Bias
- 13.00 – 14.00 uur Voorstelling van Live Your Story: Kleurles – Een voorstelling over racisme en sociale uitsluiting
- 10.30 – 17.00 uur Seminar Eindhoven: Samen racismevrij opvoeden
Opgroeien zonder uitgesloten of achtergesteld te worden: dat gunnen we alle kinderen en jongeren. Als “professioneel opvoeder” – docent, jongerenwerker, begeleider of trainer – speel jij een belangrijke rol in het tegengaan van discriminatie en racisme. We gaan in op verschillende vormen van uitsluiting en racisme. Je krijgt informatie en tips over hoe je dit bespreekbaar kunt maken en aan kunt pakken.
Met Stokely Dichtman (Spoken Word), Ibtissam Abaâziz (stichting Meld Islamofobie), Rui Jun Luong (Stichting Asian Raisins), Ziya Altmis (Spoken Word), Kaylee Rosalina (Onderwijskundige), Paco Reyes (Amnesty International),
DINSDAG 23 MAART
- 11.00 – 12.30 uur Webinar voor professionals: Racisme: hoe pak ik dat aan?