a collection of vegetables such as asparagus, avocado, tomato, garlic
Leestijd: 3 minuten

Op deze pagina vind je extra informatie over de documentaires en accounts die genoemd zijn in onze post over Wereld Veganisme Dag (1 november).

Bekijk de post voor meer informatie over wat veganisme inhoudt en waarom je het zou moeten overwegen. Lees hieronder welke documentaires je moet bekijken en welke toffe Instagram accounts je kan volgen!

Wereld Veganisme Dag

Fijne Wereld Veganisme Dag! Veganisme Dag vond voor het eerst plaats in 1994 op 1 november als een manier om het 50-jarig jubileum van de Vegan Society (VK) en het definiëren van de termen ‘veganistisch’ en ‘veganisme’ te herdenken. Vandaag markeert ook de start van Wereld Veganisme Maand. Dit wordt over de hele wereld gevierd om te erkennen hoe ver de veganistische beweging is gekomen en om te benadrukken hoe toegankelijk en gunstig een veganistische levensstijl is.

 

 

Documentaires over veganisme

The Game Changers (Netflix) gaat over de voordelen van plantaardig eten voor atleten. Het behandelt ook meerdere succesverhalen van plantaardige atleten, verwijst naar wetenschappelijke studies en haalt andere argumenten aan voor plantaardige diëten die ook gelden voor mensen die geen atleet zijn.

Cowspiracy (Netflix) onderzoekt de impact van veeteelt op het milieu en onderzoekt het beleid van enkele milieuorganisaties op dit gebied. De film kijkt naar verschillende milieuproblemen, waaronder opwarming van de aarde, watergebruik, ontbossing en dode zones in de oceaan. Daarnaast wordt gesuggereerd dat veeteelt de belangrijkste oorzaak van vernietiging van het milieu is.

What the Health (Netflix) bekritiseert de gezondheidseffecten van de consumptie van vlees, vis, eieren en zuivelproducten. Ook stelt het de praktijken van vooraanstaande gezondheids- en farmaceutische organisaties in vraag.

Forks over Knives (Netflix) pleit voor een vetarm, veganistisch dieet als een manier om verschillende chronische ziekten te voorkomen of om te keren.

Dominion (gratis te online te kijken) toont de vele manieren waarop dieren regelmatig worden misbruikt. In totaal worden zes facetten belicht: boerderijdieren, wilde dieren, gezelschapsdieren, amusementsdieren, pelsdieren en dierproeven.

Instagram accounts en websites om te volgen

@wateetjedanwel — Suzannes food blog bevat recepten, informatie en productreviews. Behalve over eten, schrijft ze ook over beauty, lifestyle, boeken en meer. Verder heeft ze ook een YouTube kanaal.

@30dagenvegan — Via de website, gericht op beginners, kan je jezelf uitdagen om 30 dagen lang vegan te eten. Schrijf je gratis in en ontvang dagelijks nieuwsbrieven met recepten, informatie en tips om door je eerste vegan maand te komen.

@veganwiki.nl — Op hun Instagram account en website kan je nazoeken welke producten veganistisch zijn en welke zeker niet veganistisch zijn. Je kan op productcategorie of winkel zoeken of zelf een zoekterm invullen.

@huh_is_this_vegan — Dit account wordt beheerd door Floortje en bevat een overzicht van (nieuwe) veganistische producten.

@earthlingedEarthling Ed is een Britse voorvechter van dierenrechten en veganistische activist. Hij creëert bewustzijn via zijn Instagram, YouTube, podcast, TEDx talks, zijn dierenrechtenorganisatie Surge, en meer.

@proveg.nlProVeg Nederland is een stichting die de transitie naar een plantaardig voedselsysteem wil versnellen. Het doel van de stichting is om het voor consumenten gemakkelijker te maken om vaker plantaardig te eten. Daarnaast is het hun doel om bedrijven te helpen bij het voldoen aan de groeiende vraag naar plantaardige producten.

@nlvegan — De Nederlandse Vereniging Voor Veganisme geeft informatie over veganisme op hun Instagram-account en hun website. Je kunt lid worden, kortingen krijgen bij bepaalde winkels en restaurants en het driemaandelijkse Vegan Magazine ontvangen. De vereniging organiseert ook veel initiatieven zoals de bovengenoemde Vegan Challenge en Vegan Wiki.

Afgezien van de genoemde documentaires en accounts zijn er nog veel meer informatiebronnen. Er zijn ook veel (kook)boeken over veganisme beschikbaar. We raden je tenslotte aan om meer en grondig onderzoek te doen naast de samengevatte informatie die hier is vermeld.

Praat verder op

asian raisins instagram  asian raisins facebook

Doneer

ar doneren

Als een non-profit belangenorganisatie voor Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland zijn wij afhankelijk van de vrijgevigheid van donateurs. Strevend naar een samenleving die open en welkom is voor iedereen, komen wij op voor de rechten van deze mensen.

WORD VRIJWILLIGER

Wil jij bijdragen aan het duurzaam maken van het geluid van Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen in Nederland en échte impact maken? Bekijk dan onze vacatures.